ARENALaatste NieuwsVoorpagina

Land van Cuijk houdt het bij een raadhuis.

GRAVERMAAT: In de ARENA verscheen onderstaande bijdrage van Annelies Graafsma.

Door Annelies Graafsma

LAND VAN CUIJK – Astrid Bannink (LPG) kreeg geen steun voor haar amendement om opnieuw te kijken naar het gemeentehuis van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Op dit moment is het stadhuis in Cuijk in gebruik als raadhuis voor het College van Burgemeester en Wethouders. Hier vinden de commissie- en raadsvergaderingen plaats en is het bewonersloket. De andere oude gemeentehuizen in het Land van Cuijk zijn in gebruik als kantoor- en vergaderruimtes voor ambtenaren. Na een flinke verbouwing zal het stadhuis en het loket voor ambtenaren en burgers uiteindelijk in Boxmeer gevestigd worden. Dit besluit is destijds genomen door de vier gemeenten in het Land van Cuijk. De gemeente Grave was er nog niet bij toen dit besluit viel.

Astrid Bannink (LPG) vraagt in de raadsvergadering van 10 maart om Boxmeer als locatie voor het nieuwe stadhuis te heroverwegen. Ze wil een onderzoek naar alternatieven. Werken vanuit meerdere locaties, in combinatie met thuiswerken, is voor haar een nieuwe afweging waard. Bovendien geeft ze aan dat ze wel weet dat ambtenaren weliswaar graag vanuit één gebouw werken, maar dat de gemeente er primair is voor de bewoners. Ook in het scenario Boxmeer zou er met twee nevenvestigingen gewerkt kunnen worden, zo verwoordt ze de mening van haar partij. De discussie vindt plaats tijdens de vaststelling van de begroting 2022. Bannink vindt de kosten voor het stadhuis in Boxmeer te hoog en de kosten lopen ook op. De druk op de bouwsector, met een enorm tekort aan personeel en stijgende materiaalkosten, treft ook het te vernieuwen Boxmeerse stadhuis. De raadsleden zijn hier in een eerdere sessie over geïnformeerd. Bannink pleit voor een nieuw onderzoek naar de optie van één hoofdvestiging met één of meerdere nevenvestigingen.

Twan van Stiphout (CDA) houdt vast aan het eerder genomen besluit: “We bouwen een voorziening voor dertig tot veertig jaar”. “Ambtenaren willen graag op één locatie werken en we zijn ook niet echt duurder uit”, zegt Esmee van der Ham (PvdA/Groen Links). Thomas van de Meer (D66): “Ook wij krijgen vragen van burgers over de oplopende kosten. Het is inderdaad een tegenvaller dat het stadhuis duurder uitvalt, maar we hebben ervoor gekozen en ik irriteer mij aan de financiële berekening in uw amendement”. Bannink stelt dat de kosten van de nieuwbouw zijn opgelopen van 9 miljoen naar 17,5 miljoen. Volgens de andere raadsleden is dat feitelijk onjuist. Het zou gaan om twee miljoen aan extra kosten, van 14,5 miljoen naar 16,5 miljoen. Wethouder Mark Janssen-Van Gaal denkt dat het openhouden van meerdere locaties niet goedkoper is. “Aan al die locaties moeten dan weer eisen gesteld worden, bijvoorbeeld op het terrein van duurzaamheid.”

De amendement van Bannink haalt het niet: 34 stemmen tegen en 2 voor; alleen de Lokale Partij Grave en Forum voor Democratie stemmen voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *