De GelderlanderLaatste NieuwsWIJ

De Gelderlander: Sportclub krijgt vaste vergoeding oud papier.

GRAVERMAAT: Vaste vergoeding voor oud papier.

Land van Cuijk wil verenigingen zekerheid

bieden.

Sportverenigingen die oudpapier inzamelen om geld bij te verdienen, krijgen vanaf 1 juli een vaste inkomstenvergoeding van 50 euro per ton papier en karton.

Frank Hermans

Land van Cuijk

De gemeente Land van Cuijk staat daarvoor garant. Nu geldt een tijdelijke regeling, maar tot januari werd steeds afgerekend met de fluctuerende marktprijs voor oudpapier. Daar moesten de kosten voor het inzamelen van worden afgetrokken.

Wethouder David Sölez (Afvalinzameling): ,,De inzamelkosten zijn door de kosten voor papiercontainers enorm gestegen, soms wel verzesvoudigd. Met de nieuwe systematiek willen we de continuïteit van de inkomsten en daarmee de clubs waarborgen en meer financiële zekerheid bieden voor de verenigingen.”

De gemeente hoeft volgens Sölez naar verwachting over de langere termijn niet extra bij te lappen. ,,Dat hangt samen met hoe prijzen voor papier en containers zich ontwikkelen. Omdat die sterk wisselt op de wereldmarkt, moeten we als gemeente af en toe bijleggen, soms verdienen we erop. Over meerdere jaren zijn inkomsten en uitgaven in balans.”

50 euro per ton papier als vaste vergoeding is een bedrag dat volgens Sölez aan de bovengrens zit van wat omliggende gemeenten met vergelijkbare stelsels hanteren. Volgens de wethouder is het voorstel naar tevredenheid van een groot deel van de sportverenigingen, waar al overleg mee is geweest. ,,Een beperkt aantal is het er minder mee eens.” Hun bezwaren zijn dat ze inkomstenverlies vrezen, dat ze 50 euro vergoeding te weinig vinden en dat dit systeem niet degene beloont die het efficiëntst inzamelt.

Voorzitter Ton van Elk de Freese van voetbalclub JVC zegt content te zijn met de nieuwe regeling. ,,Een vaste vergoeding biedt meer zekerheid. Omdat de kostprijs hetzelfde blijft, lopen we minder risico.” Positief vindt hij dat de gemeente standaard de inmiddels torenhoge kosten voor papiercontainers voor haar rekening neemt. Desondanks profiteren clubs niet altijd van de nieuwe regeling. ,,Nu is de papierprijs erg hoog, dus leveren we erop in. Straks zal de papierprijs weer dalen, dan gaan we er op vooruit.”

Vrijwilligers zijn nodig om te voorkomen dat het rommelig wordt rond de inzamelpunten. Diverse clubs, onder meer JVC, betalen een vergoeding. Als er een tekort ontstaat kan dat een risico zijn. Van Elk de Freese: ,,Als je vrijwilligers moet gaan betalen of méér moet betalen, wegen daar bij sommige verenigingen de inkomsten niet meer tegenop.”

Ook Sölez ziet dat risico, met als gevolg dat sommige verenigingen zullen stoppen met inzamelen. Als andere clubs de leemte niet opvullen, wordt papier op die plekken opgehaald met kraakperswagens, bemand met professionele beladers van het gecontracteerde afvalbedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder