De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkLaatste NieuwsVoorpagina

De Gelderlander: “Hoeveel gaat gemeentehuis ons kosten?

GRAVERMAAT: De Gelderlander schrijft n.a.v. Vragen Astrid Bannink van de Lokale Partij Grave Foto uit mijn archief. Staande voor het Graafse Stadhuis.

,,Het nieuwe gemeentehuis zou eerst 9 miljoen gaan kosten, dat bedrag is inmiddels opgelopen naar 15 miljoen. Hoeveel zal het uiteindelijk worden?”, vraagt raadslid Astrid Bannink van de Lokale Partij Grave zich af.

Namens haar partij heeft ze politieke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over de geraamde kosten voor verbouwing van het gemeentehuis in Boxmeer. LPG maakt zich zorgen over het mogelijk uit de hand lopen van de kosten, nu én als het eenmaal klaar is. ,,Veel is nog onzeker. Graag willen we van het college van burgemeester en wethouders horen of de financiële risico’s niet beter ingeschat kunnen worden, zodat we beter weten waar we aan toe zijn.”

Het verbouwde gemeentehuis wordt het centrale onderkomen voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Vorige week werd bekend dat de noodzakelijke verbouwing niet eerder klaar is dan in het najaar van 2024. De voormalige gemeentehuizen in Cuijk en Grave kunnen hierdoor pas later verkocht worden. LPG vraagt zich af of met dergelijke tegenvallers rekening is gehouden.

Onzeker is volgens LPG ook of de verbouwing in Boxmeer überhaupt past binnen het geldende bestemmingsplan. ,,Is er ook rekening gehouden met scenario’s waarbij het bestemmingsplan moet worden aangepast? Graag ontvangen we deze scenario’s in relatie tot dit risico.”

Burgemeester Wim Hillenaar liet het nieuws over de termijn van de geplande ingebruikname gepaard gaan met een ‘winstwaarschuwing’. Door personeelstekorten in de bouw en gestegen materiaalkosten kan het allemaal later en duurder worden. Bannink: ,,Dat is wel heel makkelijk gesteld. Het is toch normaal dat als je risico’s signaleert als college, dat je die dan in beeld brengt en nagaat hoe je die kunt beheersen?”

LPG ziet meer risico’s. Bannink: ,,De gemeentehuizen van Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert staan nu al leeg, en die van Cuijk en Grave straks ook. Bedoeling is dat ze verkocht worden, maar onduidelijk is welke risico’s we als gemeente nemen bij de verkoop. Ook daar willen we meer over weten.”

Frank Hermans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *