ARENAGRAVELaatste NieuwsVoorpagina

ARENA: In memoriam: Marijke Dankers

GRAVERMAAT: In de ARENA trof ik dit in memoriam aan.

In memoriam: Marijke Danke

‘Met een scherp oog voor detail en het mooie in de mens portretteerde zij vele Gravenaren’

Op vrijdag 21 januari jl. is Marijke Dankers overleden. Marijke was een echte geboren en getogen Graafse. Zij is op zaterdag 29 januari in het bijzijn van haar naaste familie en vrienden begraven op natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk. Met haar overlijden moeten we afscheid nemen van een zeer positieve, hartelijke en vol in het leven staande vrouw, die als geen ander mensen prachtig op de foto kon zetten.

Marijke Dankers werd op 29 december 1947 geboren op de Markt in Grave als eerste kind van Martien de Groot en Leny van Zwam. Zij groeide op samen met haar twee zusjes Henny en Lia en broer Toin de Groot, eerst in de Hamstraat en later op de Lovendaalsingel.
Al vanaf haar prille jeugd zong zij de sterren van de hemel, als lid van het Jongerenkoor Grave. Later werd zij ook lid en voorzitter van de gemengde zangvereniging Grave.

Kinderportretten
Marijke begon haar werkzame leven als kleuterleidster bij kleuterschool De Veldmuisjes, samen met Trudy Derks. In 1970 trouwde zij met Kees Dankers. Het jonge stel ging in het Mr. Gerritspark wonen met hun twee kinderen, Martijn en Hellen.
In 1985 behaalde Marijke haar diploma van de Fotovakschool en startte zij een nieuwe carrière met Marijke Dankers Fotografie. Omdat ze zo goed kon omgaan met kinderen legde zij zich toe op het maken van kinderportretten. Door haar bijzondere manier van contact maken en mensen op hun gemak te stellen wist ze van iedereen een prachtig portret te maken. Mensen stonden bij Marijke nooit lelijk op de foto. Naast portretfotografie legde zij zich toe op het maken van bruidsreportages. Zij opende een winkel en studio in de Rogstraat, in het centrum van Grave.

Talenten
Marijke heeft in de loop der jaren ontelbaar veel kinderen, gezinnen en families op de foto vastgelegd. In die tijd, voor het digitale tijdperk, deed ze dat nog met de Hasselblad, een camera waar maar twaalf opnames per film mee gemaakt konden worden. Dat dwong Marijke direct goede opnames te maken, en trainde haar scherpe oog voor detail en schoonheid. In 1995 won zij met haar werk zelfs de Kodak European Gold Award’95, de “Michelin-ster” voor fotografen.
Behalve als fotograaf was Marijke ook op andere terreinen bijzonder creatief. Tekenen en schilderen, bridgen, zingen en koken waren haar hobby’s. Zij was erelid van bridgeclub Dummy, en haar kooksite www.smulmama.nl bestaat al meer dan twintig jaar. Op Smulmama zijn de heerlijkste recepten te vinden, die ze van zeer inspirerende teksten en foto’s voorzag. Ze was erg trots op deze site, die door haar dochter Hellen zal worden voortgezet.

Wij zullen Marijke, haar warme persoonlijkheid en haar vele talenten enorm gaan missen.

Kees, Martijn en Hellen Dankers, en familie en vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: