GRAVELaatste NieuwsVoorpagina

ARENA: Politiek avontuur wethouder Rick Joosten zit er bijna op.

Ik krijg alle aandacht, maar het zijn de vrijwilligers die

het allemaal doen’

Politiek avontuur wethouder Rick Joosten

zit er bijna op

Door Freddy Klooté
GRAVE – Nog even en dan wordt de wethouderskamer van Rick Joosten opgeruimd en gereedgemaakt voor een ander gebruik in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. “In mijn herinnering zal het een prachtige tijd blijven. Ik kon het verschil maken voor mensen. Mooie dingen meemaken, waarbij je als wethouder alle aandacht kreeg, maar waarvan de vrijwilligers de mensen waren die het allemaal voor elkaar gekregen hadden. Ik heb een hoop lieve en leuke mensen ontmoet, maar ook de andere kant van “de mens” leren kennen. De mens van zijn beste kant en de mens van wie je de andere kant liever niet wilt leren kennen. Ik heb van de tijd als wethouder genoten. Al kwam er door mijn ziekte wel een flinke donkere wolk boven me te hangen. Een aandoening aan de schildklier maakte het leven lastig en vrat al mijn energie op. Het werken werd me onmogelijk gemaakt. Extra pijnlijk omdat dit werk me zoveel voldoening gaf”.

“Ik ben in het ziekenhuis in Nijmegen geboren en snel naar Grave gegaan. Na basisschool de Raamdonk, het Merletcollege en het Maaswaalcollege in Wijchen heb ik het VWO-diploma behaald. Daarna naar de HAN. Daar heb ik Bedrijfskunde gestudeerd: management, economie en recht. Studie klaar en me in mijn werkzaamheden verder bekwaamd. Ik begon bij Mooiland op de afdeling Financiën, ging vervolgens naar ABN/AMRO en kwam daarna bij BMC terecht. Een detacheerder bij de overheid. Als adviseur bedrijfsvoering. Dat bracht me werk bij diverse gemeenten. Groot en klein. Het laatst als business-controller Centraal Domein bij de gemeente Eindhoven. Leuk, afwisselend. Ervaring opdoen bij die verschillende gemeenten overal in het land. Tja, en dan gaat Rick de politiek in. Anja Henisch van de LPG ‘belaagde’ me. Ze heeft me lang achter de vodden gezeten”.

Rick lacht. “In augustus 2009 zwichtte ik en kwam met voorkeurstemmen in de raad. En daar zat ik. Als Benjamin (24) tussen Anja Henisch en Piet Vollenberg. Mijn mentoren. In 2014 werd ik samen met Anja duo-lijsttrekker. Mentor Piet Vollenberg was net voor de verkiezingen overleden. Anja werd wethouder en ik zat als fractievoorzitter in de raad, namens de Lokale Partij Grave. Samen met Astrid Bannink, Joeri Nuijen en Rein Keereweer. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was ik samen met Astrid duo-lijsttrekker. Het werden verkiezingen die ons door het dak deden gaan. Zes zetels in de raad. Nog nooit vertoond. En toen ben ik wethouder geworden. Een prachtig ambt. Buiten de deur in gesprek gaan met inwoners gaf me energie. Ik was onder andere wethouder Ouderenzorg. Fantastisch om op bezoek te gaan bij Samen eten. Meekoken. Nou ja, koken, ik werd aan de afwas gezet”. Hahaha. Weer die lach, die aangeeft dat het met de gezondheid van Rick nog steeds de goede kant opgaat. “Ook in de kerkdorpen at ik mee, mocht ik wel eerst helpen met uitserveren. De gesprekken aan tafel waren goud waard”.

“Als raadslid en wethouder heb ik in Grave heel wat meegemaakt. Van mooie, blije dingen tot grote drama’s. Even door elkaar. Het drama Wisseveld dat de gemeente 10 miljoen kostte. Als raadslid meegemaakt. Maar ook als wethouder omdat we daar nog steeds last van hebben. Het drama van de Scheepswerf als raadslid van nabij meegemaakt. De brand van het Palazzo. Vreselijk. Maar gelukkig ook de mooie dingen. Catharinahof, ontwikkeling Prinsenstal, aankoop Visioterrein, de Waterlinie, de eerste Indië-Herdenking, sportpark De Kranenhof (“tien jaar ouder van geworden”), Welzijn Ouderen Grave, Esters Welzijn, ’t Turp in Gassel, Drie-eenheid in Velp, Grave Promotie, de XXL-Pijl, de ontmoeting met de enige Sinterklaas, het verenigingsleven in Grave en de kerkdorpen. Ach, en nog zoveel andere dingen die niet in het nieuws gebeurden en waarbij je mensen kon helpen. Ook het spreekuur op de Markt was bijzonder. Maar ik heb ook geleerd dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Je doet het beste voor de gemeenschap. Voor de mensen. Dat is de kern van mijn werk geweest. Ik was vóór behoud van zelfstandigheid van de gemeente Grave, en ben nog steeds van mening dat dit het beste is voor de inwoners. Maar wie ben ik om de uitspraak van de inwoners naast me neer te leggen? Dus hebben mijn collega’s en ik er alles aan gedaan om de Gemeente Grave zo goed mogelijk over te dragen aan de nieuwe gemeente. Het steekt me overigens wel dat van de 37 raadsleden in die nieuwe gemeente er maar twee uit Grave komen”.

Na twaalf jaar komt er een einde aan de politieke loopbaan van Rick Joosten: “Ik krijg nu tijd om aan mezelf te denken. Aan mezelf te werken. Zorgen dat ik weer gezond word. Ik wens iedereen veel geluk en een goede gezondheid toe. Let goed op elkaar doe een beetje lief voor elkaar. Dat kost niets. Tot slot bedank ik iedereen die in mij geloofd heeft”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *