De GelderlanderLaatste NieuwsVoorpagina

De Gelderlander: Extra woningen voor vergunninghouders.

GRAVERMAAT: Grave krijgt een miljoen euro om te zorgen voor huisvesting van vergunninghouders. 

Er komen 28 woningen op de voormalige Generaal de Bonskazerne in Grave. Die zijn onder meer bedoeld voor asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben, maar noodgedwongen nog op een asielzoekerscentrum wonen.

Grave krijgt bijna een miljoen euro (982.000 euro) om te zorgen voor huisvesting van vergunningshouders. Het Rijk heeft 14,9 miljoen euro beschikbaar gesteld die op basis van de Regeling Specifieke Uitkering Vergunninghouders kan worden aangevraagd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de uitstroom vanuit de asielzoekerscentra bevorderen. Door de verhoogde instroom uit onder meer Afghanistan is sprake van oplopende druk in en op de azc’s.  Die zitten overvol met vergunninghouders. In Nederland zitten op de asielzoekerscentra momenteel zo’n 12.000 mensen die eigenlijk al lang reguliere woonruimte hadden moeten krijgen. Die houden ruimte bezet voor nieuwe asielzoekers, zodat crisisopvang in bijvoorbeeld  sporthallen dreigt.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers  heeft samen met het rijksvastgoedbedrijf locaties in kaart gebracht waar snel tijdelijke woningen voor vergunninghouders kunnen worden neergezet. Daarbij wordt gedacht aan containerwoningen. Ook wordt gekeken welke andere gebouwen snel geschikt kunnen worden gemaakt om in te wonen.

Gelet op de oproep vanuit het Rijk hebben in de gemeente Grave Stichting BOEi, eigenaar van de voormalige Generaal de Boskazerne dat tot een paar jaar geleden nog dienst deed als azc, en woningcorporatie Mooiland het plan opgevat voor een tijdelijke woonoplossing binnen een van de gebouwen op het complex.

BOEi verhuurt daarvoor voor vijf jaar het eenmaal verbouwde pand aan Mooiland die als verhuurder/beheerder gaat optreden.

Op basis van de rijksregeling hebben 13 gemeenten, waaronder dus Grave, een financiële bijdrage ontvangen voor het realiseren van huisvesting voor vergunninghouders. Hiermee worden tussen nu en eind 2023 bijna 800 woonruimtes voor vergunninghouders gerealiseerd. Daarnaast worden er zo’n 600 woonruimtes voor andere woningzoekenden gerealiseerd.

Wethouder Theo Lemmen is verheugd over de bijdrage vanuit het Rijk. Lemmen: ,,Met BOEi en Mooiland is afgesproken dat bij de bewoning een verdeling wordt aangehouden van 50 procent van de woningen voor vergunninghouders en 50 procent andere woningzoekenden als spoedzoekers en starters. Daarmee wordt ook de druk op de Graafse woningmarkt verminderd.”

De verbouwing en het verhuren kan naar verwachting nog in 2022 plaatsvinden.

Herman Wissink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder