ARENA: Fototentoonstelling over bevrijding van Grave in 1944.

GRAVERMAAT: In de ARENA een artikel over een fototentoonstelling in het vernieuwde Stadsmuseum.

Op deze archieffoto uit 2017 is de schets te zien van de te bouwen brug naar de Hampoort. 

Expositie in Stadsmuseum van 26 juni tot en met 5 september

Door Annelies Graafsma
GRAVE – Het Stadsmuseum Grave opent de nieuwe expositieruimte met een fototentoonstelling van de bevrijding van Grave in 1944. De foto’s geven een uniek beeld van uitzinnige vreugde van de bevrijding van het stadje, maar ook van taferelen waar we heden ten dage met schaamte naar kijken.

In oktober 2019 kwam Agnes van Leuven-van Strijp naar het Graafs Museum. Haar vader, Jo van Strijp (1917-1991) is geboren in de gemeente Mill en Sint Hubert. Het gezin Van Strijp verhuisde in 1921 naar Grave. In zijn vrije tijd deed Van Strijp aan amateurfotografie. Hij maakte familiekiekjes, maar fotografeerde ook andere onderwerpen. Niemand wist dat Van Strijp aan het einde van de oorlog een fotocamera had. Hij maakte veel foto’s in september, oktober en november 1944, tijdens en direct na de bevrijding. De familie vond in de nalatenschap van Jo een aantal dozen met ‘familie-relikwieën’. Daarbij kwamen zij negatieven tegen van foto’s die hun vader tijdens de bevrijding van Grave gemaakt heeft. Uniek materiaal dat bij niemand bekend was. 75 jaar zat het keurig opgeborgen in een doos. Beschadigde negatieven zijn professioneel geretoucheerd.

De foto’s hebben nu een plaats gekregen in de eerste wisseltentoonstelling na de interne verbouwing van het Stadsmuseum Grave. De foto’s zijn haarscherp. De collectie bevat foto’s van Dolle Dinsdag, de bevrijding van Grave op 17 september 1944, van Amerikaanse paratroepers temidden van de bewoners van Grave, van Canadese soldaten in Grave in de periode oktober-november 1944, van het kaalscheren van 8 dames die contacten hadden gehad met Duitse soldaten en van de bevrijdingsfeesten in Grave in september 1944 en mei 1945.

Van de expositie is een boekje gemaakt met foto’s en toelichtende documentatie.
De expositie loopt van 26 juni tot en met 5 september, zaterdag en zondag van 13 tot 16.30 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: