De Gelderlander: Ollongren zegt ja tegen fusie Grave.

GRAVERMAAT: Herman Wissink van de Gelderlander bericht over de brief van minister Ollongren over de fusie.

Het proces om Grave aan te laten sluiten bij de fusiegemeente Land van Cuijk kan wat betreft minister Kajsa Ollongren doorgaan. De ministerraad heeft vrijdag besloten Grave alsnog in het herindelingsvoorstel voor de nieuwe gemeente met Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Anthonis op te nemen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakt daartoe, wat al de verwachting was, gebruik van een novelle oftewel een spoedadvies. ‘Nadat ook de andere vier gemeenteraden op 7 april 2021 hebben ingestemd met aansluiting van Grave bij de herindeling, hebben de vijf gemeenten gezamenlijk mij per brief verzocht Grave alsnog in het herindelingswetsvoorstel op te nemen door middel van een novelle. Aan dit verzoek wil ik gehoor geven’, schrijft Ollongren aan de Tweede Kamer.

Met spoed

Deze novelle is bij de afdeling advisering van de Raad van State neergelegd. Ollongren maakt gebruik van de motie Snelle, die een dergelijke wetswijziging met spoed mogelijk maakt. Ze vindt het belangrijk dat Grave al per 1 januari 2022 in de gemeentelijke herindeling wordt opgenomen.

‘Om de beoogde herindelingsdatum van 1 januari 2022 te halen met toevoeging van de gemeente Grave, is het van belang dat zowel het oorspronkelijke wetsvoorstel als de novelle uiterlijk vóór het zomerreces door de beide Kamers der Staten-Generaal worden aanvaard’, staat in de brief van Ollongren. ‘Slechts dan hebben de betrokken gemeenten voldoende tijd om het proces van herindeling af te ronden en de herindelingsverkiezingen – die gepland staan op woensdag 24 november – voor te bereiden. Mijn verzoek aan u is dan ook de novelle met de grootst mogelijke voortvarendheid te behandelen zodra deze bij uw Kamer wordt ingediend.’

Concreet betekent het nu dat de Raad van State met spoed een advies over het wetsvoorstel moet uitbrengen, waarna eerst de Tweede Kamer en dan de Eerste Kamer nog akkoord moet gaan. Het fusievoorstel zonder Grave lag al bij de Eerste Kamer, maar is daar te elfder ure tegengehouden toen bleek dat de inwoners van Grave massaal voor aansluiting bij Land van Cuijk stemden.

Stem van de inwoners

De vier andere fusiegemeenten hebben lang volgehouden dat Grave pas per 1 januari 2026 zou kunnen aansluiten, hoewel de deur altijd op een kier bleef staan. Door de stem van de inwoners van Grave, meer dan 70 procent van de stemmers, kwam de fusie mét Grave in een stroomversnelling.

Op 12 mei is er een digitale informatiebijeenkomst voor partijen die op 24 november mee willen doen aan de herindelingsverkiezingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: