De Gelderlander: IVN hoopt met brief aan raad bezuiniging af te wenden

Natuureducatie Grave in het nauw: geen

subsidie

Voorlichting, educatie, scholenbezoek en projecten voor de jeugd. Deze activiteiten van IVN Grave dreigen op een laag pitje komen te staan doordat de in financiële nood verkerende gemeente Grave heeft besloten een streep te zetten door de subsidie van ruim 3500 euro.

Niet verstandig, vindt de Graafse afdeling van de organisatie die zich in het hele land richt op het dichter bij de natuur brengen van jong en oud. ,,Met minder geld kunnen wij minder doen”, zegt voorzitter René van den Heuvel van IVN Grave. ,,En juist nu de natuur onder druk staat en erg te lijden heeft. Bewustwording van het belang van de natuur zou je juist nu niet moeten stoppen.”

De Graafse afdeling heeft een brief gestuurd aan de gemeenteraad in de hoop het tij nog te kunnen keren. IVN Grave heeft dit jaar ook al geen subsidie gehad. Dat komt doordat er, door een wisseling van penningmeester, geen subsidie is aangevraagd.

Grootouders

‘Na een jarenlange inzet van onze vereniging voor de gemeente Grave, waaronder publiekswandelingen, lezingen in ons verenigingsgebouw en activiteiten in het belevingsbos waar ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen veelvuldig gebruik van maken, komt deze inzet in gevaar’, schrijft de organisatie. ‘Aan de bijdrage aan onze gemeenschap lijkt een einde te komen. Wij denken dat u een verkeerde keuze maakt om de IVN-subsidie in te trekken. We hebben geld nodig voor materialen en gereedschap. Zonder subsidie zouden de vrijwilligers dat uit eigen zak moeten betalen.’

Van den Heuvel heeft goede hoop dat de gemeenteraad de beslissing de subsidie te schrappen herziet.

De aanstaande gemeentelijke herindeling wil volgens Van den Heuvel niet zeggen dat er ook een fusie komt met de afdeling De Maasvallei en Cuijk. ,,We kijken wel naar samenwerking. Maar we werken met vrijwilligers en zij vinden het fijn in hun eigen omgeving actief te zijn.”

Bibliotheken

De natuurclub is niet de enige partij die in Grave aan de bel trekt over het wegbezuinigen van de subsidie. Eerder werd, succesvol, bezwaar gemaakt tegen de bezuiniging op de subsidie voor de bibliotheken op de basisscholen.

Stichting Welzijn Ouderen Grave heeft ook al bezwaar gemaakt tegen het halveren van de jaarlijkse subsidie van bijna 70.000 euro. Zij zegt dat alle financiële bijdragen van de stichting aan activiteiten in de accommodaties noodgedwongen vanaf 2022 worden stopgezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: