De Gelderlander: Waarnemend burgemeester: “ Langer dan negen maanden zal de klus niet duren.”

GRAVERMAAT: Journalist Herman Wissink had een gesprek met waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk. Op Facebook vond ik bovenstaand portret van hem. 
Toon van Asseldonk (67) zwaait sinds afgelopen donderdag als waarnemend burgemeester officieel de scepter in Grave. Langer dan negen maanden zal de klus niet duren, verwacht hij.

De gemeenteraden moeten komende week nog een besluit nemen over de toetreding van Grave tot de nieuwe gemeente Land van Cuijk, maar Toon van Asseldonk gaat ervan uit dat dat wel gaat lukken. ,,Maar dat besluit moet wel deze week vallen. Als iedereen vertrouwen naar elkaar uitspreekt dan is die klus te klaren”, zegt de waarnemend burgemeester van Grave, die de voorzittershamer heeft overgenomen van de na acht jaar vertrokken burgemeester Lex Roolvink. ,,We gaan het gewoon doen.”

Was u bekend met de politieke situatie in Grave? Wist u waar u aan begon?

,,Ik ken Lex Roolvink goed. We zijn beide in 2013 begonnen als burgemeester. Ik in de gemeente Overbetuwe en Lex in Grave. Als beginnende burgemeesters kwamen we in dezelfde burgemeestersklas terecht. Als klasgenoten hebben we altijd contact gehouden. In september vorig jaar hebben we nog een terugkomdag gehad. Lex had die in Grave georganiseerd. We hebben toen gesproken over de bestuurlijke problemen. Én hij heeft ons het mooie Grave laten zien. Dus ja, toen ik werd gevraagd om waarnemer in Grave te worden, realiseerde ik me dat hier wat dat betreft veel te doen is.”

Aan de andere kant weet Van Asseldonk ook dat de volksraadpleging, waarbij ruim 70 procent voor aansluiting bij Land van Cuijk koos, een kantelmoment is geweest. ,,De angel is er nu wel uit. Die herindeling was altijd het grote discussiepunt. Daar is nu duidelijkheid over.”

U bent 67 jaar. Dan gaat iemand normaal met pensioen.

,,Ik heb nog voldoende energie. Ik ben in april 2019 gestopt als burgemeester van Overbetuwe. Dat vond ik heerlijk. Op vakantie, tijd voor familie en vrienden. Maar na een paar maanden begon het toch te kriebelen. Ik was blij dat ik in september van dat jaar aan de slag kon als waarnemer in Hattem. Dat duurde een jaar, tot september vorig jaar. En nu kwam Grave op het goede moment. Ik vind negen maanden ook een mooie tijd. Stel dat de herindeling niet zou lukken per 1 januari 2022, dan zou ik nog eens vier jaar te lang vinden. Zo eerlijk moet ik wel zijn.”

Maar wonend in Randwijk, zo’n 31 kilometer van Grave, werkt dat?

,,Ik heb een hybride auto en die redt die afstand net op de accu. Het is een half uurtje rijden. Ver is het dus niet. Ik woon hier dus niet, maar zal wel veel op straat zijn. In het beeldschone Grave. Mensen aanspreken. Ik ben zelf ook altijd benaderbaar. Niet om even wat te regelen, maar gewoon voor een praatje. Hoewel corona het wat dat betreft niet makkelijker maakt. Ik ben iemand die snel binding krijgt met een baan. Ik wil een echte burgervader zijn voor Grave en de drie kerkdorpen. Niet alleen voor het herindelingsproces. Ik wil meer dan alleen negen maanden op de winkel passen en de gemeente Grave naar de herindeling leiden.

,,Ik hou van plaatsen aan het water, van de dijken en de vergezichten. Ik loop graag hard en ik wandel graag over die dijken. Wat dat betreft past Grave wel bij me.”

Bent u voor de gemeenteraad een strenge voorzitter?

,,Als het nodig is kan ik streng zijn. Maar ik ga er ook vanuit dat de raadsleden de spelregels die ze met elkaar hebben afgesproken ook naleven. Daar zal ik ze ook aan houden.”

U hebt wel enige ervaring op dit vlak.

,,Ik ben de afgelopen maanden in Renkum bezig geweest daar een crisis op te lossen. Daar stopte een wethouder en toen ontstond de discussie of die wel opgevolgd moet worden en zo ja door welke partij. Ik vind het wel spannend om te kijken naar oplossingen. Ik ben een optimist.”

U bent geboren in Veghel maar woonachtig in Randwijk. Toch nog wel een beetje Brabander?

,,Waar je roots liggen, dat raak je niet kwijt. Het grootste deel van mijn familie woont nog in Veghel. Als we onder elkaar zijn, schakel ik automatisch over op plat Veghels.”

U beseft dat u wel een historische burgemeester wordt?

,,Nou, Lex Roolvink blijft de laatste door de Kroon benoemde burgemeester. Als waarnemer kom ik niet eens in de portrettengalerij in het stadhuis. Maar ja, natuurlijk is het zo dat, als alles goed verloopt, Grave als gemeente straks niet meer bestaat en ik de laatste burgemeester ben.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: