De Gelderlander: Geschiedenis van Grave krijgt volop aandacht in museum.

GRAVERMAAT: Het Graafs museum is opnieuw ingericht. Er heeft een herinrichting van de Graafse historie plaats gevonden. Nu nog de ontbrekende bruggen aanleggen aan de voorkant!!! Al jaren praten we er over. 

Het Graafs Museum is in coronatijd opnieuw ingericht. Belangrijk doel is om meer toeristen naar het stadje te trekken.

Kwam dat even goed uit, dat de musea dicht moesten vanwege corona! Hadden ze mooi de tijd om het Graafs Museum in de historische Hampoort helemaal opnieuw in te richten. Het museum geeft nu een mooie blik op de historie van de meest belegerde stad van Nederland.

De laatste historische ontwikkeling moet nog worden toegevoegd: het einde van het zelfstandige Grave en de fusie met de nieuwe gemeente Land van Cuijk heeft in het overzicht nog geen plekje. ,,Maar dat gaan we zeker nog aanpassen”, zegt voorzitter Harry Peppinck. Toen in 2016 voor het eerst gedacht werd aan het vernieuwen van het museum in de Hampoort kon men immers nog niet bevroeden, dat er geen zelfstandig Grave meer zou zijn. Zelfs een paar maanden geleden was daar geen duidelijkheid over.

,,Om als museum mee te blijven doen, moesten we ons verder ontwikkelen, professioneler worden. We hadden wel veel wisseltentoonstellingen, maar inhoudelijk mocht het wat meer gaan over wat er zich in Grave heeft afgespeeld”, legt Peppinck uit.

,,Ons doel is om meer toeristen te trekken. Het is te merken dat het toerisme aantrekt. En de interesse in de geschiedenis neemt toe. Bovendien wordt er meer gefietst. Ons museum is dan een mooie stop.”

Dat het tot dit jaar duurde voordat daadwerkelijk met de nieuwe inrichting kon worden begonnen, ligt deels aan de financiën. ,,Om alles te realiseren, hadden we zo’n twee ton nodig. Dus dan moet je de boer op om bij de verschillende cultuurfondsen aan te kloppen. Dat viel niet altijd mee. We hebben geen innovatieve lichtshow waar we de aandacht mee kunnen trekken.”

Hoewel de laatste hand nog aan de verschillende vitrines moet worden gelegd, is al duidelijk dat de historie van Grave een prominente rol speelt. Vooral in de zaal achter de Hampoort. ,,De oude poortzaal wilden we vrij houden”, vertelt Elly van der Velde, die als archeoloog en erfgoeddeskundige werd ingehuurd om te helpen de tentoonstelling vorm te geven. ,,Nu kunnen de mensen de gewelven en de gemetselde muren mooi zien van het gebouw dat tot 2005 als woonhuis fungeerde.”

In de zoektocht naar geschikte materialen om tentoon te stellen, kwamen de vrijwilligers van het museum al snel uit bij de Graafse archeoloog Martin Koolen. ,,Wat die in dozen in huis heeft opgeslagen, is enorm”, vertelt Van der Velde.

Het resultaat is een reis door de tijd. Vanaf de prehistorie tot, bijna, nu. Alles verdeeld in vijf thema’s. Met veel aandacht voor kinderen. En tevens voor de blindenzorg die in Grave altijd belangrijk is geweest. Met bijvoorbeeld een tastbare wereldbol.

De officiële opening staat gepland voor 12 juni. ,,Als tegen die tijd de musea vanwege de coronabeperkingen tenminste weer open mogen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: