Gelderlander: Burgemeester Terneuzen gaat Grave helpen.

GRAVERMAAT: De Gelderlander doet verslag van de auditvergadering.

Hoe moet Grave uit het financiële moeras komen? Erik van Merrienboer, tot voor kort gedeputeerde in de provincie Brabant en sinds een paar dagen beoogd burgemeester van het Zeeuwse Terneuzen, gaat daar als bemiddelaar bij helpen.

Het lukt Grave en de fusiegemeente Land van Cuijk (LvC) namelijk maar niet om tot een overeenkomst te komen over de af te nemen ambtelijke diensten. Grave heeft wat dat betreft LvC nodig, omdat het na de aankomende fusie van de vier andere gemeenten in het Land van Cuijk (Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Anthonis) immers zelf nauwelijks nog een ambtelijk apparaat overhoudt. Maar Grave wil daar de komende jaren tevens flink op bezuinigen. En over het hoe van die bezuinigingen worden de kibbelende partijen het maar niet eens.

En dat heeft weer tot gevolg dat Grave de begroting niet sluitend krijgt en onder preventief financieel toezicht van de provincie is komen te staan. Er wordt nu gesneden in tal van subsidies en de belasting voor huizenbezitters (ozb) gaat met 13 procent omhoog.

Van Merrienboer heeft dus een lastige taak. Waar ook nog eens haast bij is geboden. Want als er wél een oplossing komt over de kosten voor de inhuur van ambtenaren, kan dat dan weer bijdragen tot het wegstrepen van de extra ozb-verhoging die Grave voor ogen heeft.

De bezuinigingen wekken wrevel op. Waarom de ene vereniging wél gekort wordt, en waarom de andere niet, werd gisteravond in de commissie financiën van de gemeente Grave gevraagd. Het heeft deels te maken met de wettelijke verplichting om verenigingen te subsidiëren. Waar die verplichting er niet is, wordt er hard ingegrepen, laat financieel wethouder Ike Busser weten. ,,Activiteiten voor jeugd zijn belangrijk. Daar maken we uitzonderingen voor”, legt hij uit.

Vriendjespolitiek

Joël Hendriks van Liberaal LVC had het over vriendjespolitiek bij verenigingen waar een bestuurslid tevens wethouder is. Hij doelde daarmee op wethouder Anja Henisch die penningmeester is bij de Stichting Kinderfolklore Grave. Daar wordt niet op de subsidie gekort. Henisch sprak van laster door Hendriks en wilde daar tijdens de vergadering verder niet op ingaan. Door de opmerking van Hendriks verliet LPG-raadslid Edwin van Kraaij verbolgen vroegtijdig de vergadering. Het betoog van Hendriks had er eerder al toe geleid dat wethouder Theo Lemmen zich staande de vergadering ‘ziek’ meldde.

Volgens Arno Heemskerk van coalitiepartij LPG is het goed om eens te kijken naar de verschillen in subsidie in de diverse gemeenten in het Land van Cuijk. ,,Grave geeft bijvoorbeeld naar verhouding 20 procent meer aan subsidies uit dan Boxmeer. We moeten kijken welke criteria er zijn voor subsidies, wat het maatschappelijk belang is en wat we ervoor over hebben.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: