ARENA: Nog geen geld voor instandhouding schoolbibliotheken gemeente Grave?

GRAVERMAAT: In de ARENA schreef Annelies Graafsma over de bezuiniging op de bibliotheken op scholen. 
Door Annelies Graafsma
GRAVE – De gemeente Grave moet in 2022 fors bezuinigen en moet daarom ook bezuinigen op subsidies. De al eerder aangekondigde bezuiniging op de bibliotheken op scholen (BOS) is er één van. Het bezuinigingsbedrag van 50.900 euro stond al in de boeken. Het afgelopen jaar is gezocht naar alternatieve financiering, maar deze is niet gevonden; niet bij de post bibliotheekwerk en niet bij het onderwijs. In de commissievergadering van 9 februari werd duidelijk dat de gemeenteraad de bezuiniging op de schoolbibliotheek betreurt.

 

Rob Bannink (VVD) suggereerde op 9 februari bij de behandeling van het raadsvoorstel BOS dat er in het Land van Cuijk mogelijk een centrale bibliotheek overblijft. Een aantal keren stelde hij de vraag hoe BiblioPlus aankijkt tegen haar vestingenbeleid in de context van een mogelijke gemeentelijke herindeling. Directeur Crutz van BiblioPlus was op dat moment niet meer online en kon niet reageren.

Navraag in omliggende gemeenten leert dat opheffen van bibliotheekvestigingen niet gebruikelijk is. Zowel in Oss als in Nijmegen is er een hoofdvestiging met meerdere volledig functionerende nevenvestigingen. Directeur Crutz: “Op de vraag van Bannink zou ik willen aangeven dat centralisering zeker niet de richting is die we binnen BiblioPlus voorstaan. Juist in een situatie waarbij de afstand voor burgers naar het gemeentehuis misschien groter wordt, zien we de informatieve functie via het loket of podium van de bibliotheek aan belang toenemen. Hier zetten we met ons beleidsplan op in. Ook bij de huidige gemeentebesturen van het Land van Cuijk (al akkoord met het beleidsplan van BiblioPlus, red.) proeven we de ambitie om te werken aan krachtige hoofdkernen van BiblioPlus waar boeken te leen zijn en informatie gehaald kan worden met daarnaast, net als nu, een hoofdvestiging voor staf en bestuur.”

Geen duidelijkheid maar wel een perspectief? Op dit moment ligt het ‘Raadsvoorstel Herstel-programmabegroting Grave 2021-2024’ voor. Hierover kon nog geen overeenstemming bereikt worden door het college en de toezichthouder (Grave is onder preventief toezicht van de provincie gesteld vanwege een jaren achtereen niet sluitende begroting, red.). De bespreking over de schoolbibliotheek is op verzoek van de LPG op 23 februari van de agenda van de gemeenteraad gehaald. Wethouder Lemmen (VVD) wil op een later tijdstip over de bezuiniging op de schoolbibliotheken terugkomen. Het blijft onduidelijk welke kant het dubbeltje op gaat rollen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: