De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkLaatste NieuwsLandelijkRegionaalVoorpagina

De Gelderlander: Politieke chaos in Grave; oppositie verlaat overleg.

GraverMaat: De Gelderlander schreef het volgende over de politieke chaos in Grave.

Boven dit artikel is een foto geplaatst waarbij de voltallige oppositie eerder al een rode kaart uitdeelde. 

Protest omdat financieel toezicht

van agenda is gehaald.

Boos, ontdaan en verdrietig waren de oppositieleden in Grave. Ze verlieten gisteravond voortijdig de digitale raadsvergadering. Aanleiding was dat er geen bespreking kwam van het feit dat de gemeente onder financieel toezicht van de provincie komt te staan.

De provincie heeft de begroting van Grave afgekeurd. Mede doordat er geen overeenkomst is met de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk over in te huren ambtenaren.

Grave heeft straks geen eigen ambtenarenapparaat meer, omdat de gemeente niet meedoet met de fusie van Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Anthonis. Dat moet bij de buren worden ingehuurd, maar Grave wil daarop bezuinigen. Hoe, dat vindt de nieuwe gemeente Land van Cuijk niet duidelijk genoeg. Daarom is er geen overeenkomst.

Het hoe en waarom en de consequenties zouden gisteravond besproken worden. Maar het onderwerp is van de agenda gehaald op verzoek van fractievoorzitter Astrid Bannink van coalitiepartij LPG. Geen discussie dus. Maar ook geen toelichting van het college van burgemeester en wethouders. Volgens Bannink zijn er nog gesprekken tussen Grave en Land van Cuijk en willen de coalitiepartijen die niet verstoren.

Oppositiepartijen D66, VPGrave, Liberaal LvC en CDA waren verbaasd. Zij vinden de financiële situatie van Grave en het onder curatele stellen door de provincie te belangrijk om niet te bespreken. Maar de coalitiepartijen VVD, LPG en Keerpunt 2010 hielden voet bij stuk.

,,De oppositie wordt hier monddood gemaakt”, zei CDA-fractievoorzitter Alex van Megen. ,,Het college van Grave ligt met de inhuur van ambtelijke diensten op ramkoers met het Land van Cuijk. Er is geen enkele duidelijkheid over hoe Grave op die post wil bezuinigen. Maar Grave kan helemaal niet zonder de regio. Dus in plaats van ruzie zoeken met Land van Cuijk, moet je om hulp vragen”, aldus Van Megen. ,,Ik schaam mij dat het democratisch bestuur op deze manier voor het voetlicht komt.”

De CDA’er verliet gedesillusioneerd de digitale vergadering, net als de even eerder vertrokken Hennie Bongers, met in zijn kielzog de andere oppositieleden.

De oppositiepartijen vinden dat Grave niet zelfstandig kán blijven. Dat is ook regelmatig aangegeven bij de provincie en bij de Tweede Kamer in Den Haag. ,,Grave staat er rampzalig voor. Als de commissaris van de Koning of de minister van Binnenlandse Zaken nú niet erkent dat er naast een financiële ook een bestuurlijke crisis is… het kán en het mág zo niet verder”, aldus Van Megen.

Een gedachte over “De Gelderlander: Politieke chaos in Grave; oppositie verlaat overleg.

 • Brutaal Bruurtje

  De oppositie liep dus weg uit een zelf aangevraagde overleg omdat de coalitie op dat moment nog niet wilde bespreken wat de oppositie juist wel graag wilde bespreken.
  De coalitie heeft uitgelegd dat nog niet alle benodigde informatie beschikbaar is en ze daarom dit onderwerp op een later moment alsnog willen bespreken. Dat is misschien niet leuk en kun je ook nog van alles over vinden maar het mag en dat is ook democratie althans de spelregels er van.
  Dat de oppositie om die reden dan weg loopt uit de vergadering vind ik meer dan schandalig. Als raadslid ben je door je kiezers gekozen om in de raad deel te nemen aan het democratisch systeem compleet met alle haken, ogen, lusten en lasten
  En als je dat dan even niet uit komt moet je zeker niet weg lopen. Een brevet van emotioneel onvermogen. Daarmee laat je de ander geen keus meer, blokkeer je het democratisch systeem en zet je alles in om iets te forceren onder het motto het heeft zo toch geen zin. In mijn beleving is dat nu precies wat er al een tijdje gaande is in de Graafse politiek en dat is een hele slechte zaak.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *