ARENA. Erik van den Ouwelant: Grave,mijn Grave!

GraverMaat: In de ARENA geeft Erik van den Ouwelant antwoord op de vraag van Jan Verhaaren wie er nog meer van Grave houden.

Ook ik houd van de Graaf en daarom wil zoveel mogelijk meningen over de bestuurlijke toekomst met jullie delen. 

Jan (Verhaaren), in een ingezonden brief spreek je je hart uit: Jij houdt van Grave. Op de vraag die je erop laat volgen, ‘jullie ook?’, wil ik heel graag antwoord geven.

Jazeker Jan, ik hou van Grave. De stad en haar inwoners hebben mij veel geluk gebracht. Nog voor ik kon lezen en schrijven wist ik dat de Randstad, waar ik geboren ben, niet de omgeving was waarin ik mijn leven wilde leiden. Ik heb vol overtuiging de stap gemaakt naar de andere kant van het land. En ik kan je zeggen, Jan, ik ben in mijn verwachtingen niet teleurgesteld. Al meer dan dertig jaar (ik ben inmiddels van middelbare leeftijd, zoals dat heet) is Grave mijn stad, de plek waar mijn kinderen zijn opgegroeid, waar een aantal van hen hun levenspartner heeft ontmoet, waar ik vrienden voor het leven heb gemaakt en ervaringen heb opgedaan die ik koester als dierbare herinneringen. Grave is de stad waar ik mijn hart aan heb verpand, Jan.

En tegelijk, Jan, ben ik een groot voorstander van de bestuurlijke herindeling van onze stad en onze dorpen in de gemeente Land van Cuijk. Ik maak me namelijk oprecht zorgen over de toekomst van jouw en mijn gemeente. Niet omdat ik bang ben dat al het goede dat Grave ons tot nu toe geboden heeft meteen zal verdwijnen als we ons bestuurlijk anders organiseren. Integendeel, Grave blijft ook dan gewoon Grave, met dezelfde mensen, dezelfde activiteiten dezelfde voortrekkers, mopperaars, optimisten en pessimisten. Maar het verschil zal zijn dat Grave, Escharen, Gassel en Velp bestuurd zullen worden door mensen met verstand van zaken en, bovenal, met voldoende afstand tot ondoorzichtige relationele verhoudingen tussen bestuurders en inwoners. Het verschil zal zijn dat tegenspraak in raadsvergaderingen niet langer wordt opgevat als een aanval op de gevestigde orde of op personen en dat ook lastige onderwerpen in alle openheid besproken zullen worden. Zoals dat hoort in een democratie.

Jan, ik ben voorstander van een grote, sterke gemeente. Groter is ook wat mij betreft niet altijd beter, maar bestuurlijk zo klein blijven als Grave nu is, is in mijn beleven een schromelijke overschatting van ons bestuurlijke kunnen. Politicologen en bestuurskundigen spreken schande van het onprofessionele gehalte van onze besluitvorming en van de kwaliteit van besluiten en de aansturing van processen. Het is een heuse onderschatting van de zwaarte van gemeentelijke taken in de complexiteit van de moderne wereld in de eenentwintigste eeuw.

Jan, bedankt voor je vraag. Ik kan daarop volmondig antwoorden dat ik, net als jij, enorm hou van Grave. Ik vertrouw erop dat we een goede toekomst tegemoet gaan met elkaar, als eensgezinde, trotse inwoners van een prachtige stad en mooie dorpen in de gemeente Land van Cuijk. Met bestuurders die adequaat sturen, beheersen, toezicht houden en verantwoording afleggen. Dat is, wat mij betreft, geen stap achteruit of een verdrietig verlies, maar een garantie voor ons voortbestaan op langere termijn.

Erik van den Ouwelant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: