De Gelderlander: De vraagtekens in het huishoudboekje van Grave.

GraverMaat: De Gelderlander schrijft in een paginagroot artikel over de Graafse gemeentebegroting. Deze foto plaatste dacht ik Hans Huizing op zijn Facebookpagina. Deze foto illustreert prima de huidige situatie. Hans gaf toestemming om deze te plaatsen. 

GEMEENTE BEGROTING

Wat heeft de scheepswerf hier dan weer mee te maken?

Een gemeente maakt elk jaar een begroting, zeg maar een opzet van het huishoudboekje voor de komende jaren. Om te zorgen dat er niet meer uit het laatje gaat dan erin komt. Grave heeft dat ook gedaan. Die cijfers worden ter beoordeling naar de provincie gestuurd. Niets aan de hand. Tot de provincie zegt dat de begroting niet deugt en dat, als die niet wordt verbeterd, wordt afgekeurd.

Vorige week kreeg Grave te horen dat het huiswerk dient te worden overgedaan. Grave moet 1,3 miljoen euro bezuinigen. Er stonden bezuinigingen op waarbij niet voldoende was aangegeven hoe die verwezenlijkt gaan worden. Wel bedragen dus, maar geen uitleg. Niet goed gedaan. Pijnlijke tik op de vingers.

Hoe dan verder?

Aan de slag. Komende vrijdag al moet er een begroting liggen waarbij alles wel wordt uitgelegd. En dat zal nog niet meevallen, omdat er bij de behandeling van dat huishoudboekje in de gemeenteraad vorige maand er wat die uitleg betreft veel vraagtekens waren. Vanavond is er weer een vergadering van de gemeenteraad. Dan zal dat huishoudboekje ongetwijfeld ter sprake komen. Er zal toestemming moeten worden gegeven voor de verhoging van de belasting (ozb) die de gemeente voor ogen heeft, een verdubbeling van 5,6 naar 11,2 procent.

Wat heeft de nieuwe gemeente Land van Cuijk daar mee te maken?

Dat zit zo. De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis en Mill gaan per 1 januari 2021 op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Grave doet niet mee met die fusie. Maar Grave deelde de afgelopen jaren de ambtenaren met Cuijk en Mill. Aan die samenwerking komt een einde en alle ambtenaren gaan mee naar Land van Cuijk. Grave blijft zonder eigen ambtenaren achter en wil dan de ambtenaren van Land van Cuijk gaan inhuren. Maar op het bedrag dat daarvoor bedacht werd, wil Grave nu 750.000 euro bezuinigen. Daar moet een overeenkomst met Land van Cuijk over worden gesloten. Die nieuwe gemeente wil immers wel weten welke ambtelijke uren wel en niet door Grave ingehuurd gaan worden. Kwestie van kunnen plannen welke mensen ze nodig hebben.

Maar met het voorstel dat Grave had gedaan is Land van Cuijk het nu niet eens. Te vaag of niet kloppend. Ook daarvoor moet uiterlijk donderdag een nieuw voorstel van Grave komen, een dag voor de deadline van de provincie dus.

En als dat allemaal niet lukt?

Dan wordt de begroting afgekeurd en komt Grave onder curatele van de provincie te staan. Dan moet voor ieder dubbeltje dat wordt uitgegeven toestemming worden gevraagd in Den Bosch. Dan wordt Grave zoals dat heet een ‘Artikel-12 gemeente’. Dan kan de gemeente om extra geld uit het gemeentefonds vragen. De gemeente levert haar financiële zelfstandigheid voor een deel in.

O ja. De scheepswerf die in 2012 failliet ging, omdat de gemeente weigerde mee te werken aan de bouw van schepen van 135 meter in plaats van 110 meter.

Dat staat op zich los van die hele begroting. Maar het gaat over geld. Heel veel geld. Grave deed dat met de scheepswerf niet goed, vindt de rechter en kan een schadeclaim tegemoet zien. Dat werd vrijdag bekend. Hoe hoog die claim wordt? Dat moet nog bepaald worden. Volgens de gemeente maximaal 2 miljoen euro, volgens de curator mogelijk 10 miljoen. De gemeente noemde dat bedrag van 2 miljoen vorige week in een persbericht. De curator heeft rectificatie van dat bericht geëist, omdat de gemeente met het noemen van dat bedrag valse informatie geeft.

De rechter gaat uiteindelijk het bedrag dat Grave moet gaan betalen vastleggen. Maar zowel gemeente als de curator kunnen in beroep als ze het bedrag te hoog, dan wel te laag vinden. Zowel gemeente als curator hebben deskundigen ingeschakeld. Wordt dus vervolgd en gaat naar verwachting nog wel een paar jaar duren. Maar het gaat de gemeente sowieso geld kosten.

Grave en de financiën. Er is de afgelopen week van alles gebeurd en eind deze week ligt er een belangrijke deadline. Wat is er in Grave aan de hand?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: