De Gelderlander: Huishoudboekje piept en kraakt.

De GraverMaat: Boven dit artikel heb ik een foto uit de carnavalsoptocht van vorig jaar geplaatst.

Gaat de nieuwe gemeente Land van Cuijk en/of de provincie Grave terug fluiten?

De Gelderlander schrijft in een artikel dat het huishoudboekje piept en kraakt en dan nog dit:

Miljoenenclaim scheepswerf

hangt gemeente Grave boven het

hoofd

Een begroting die dreigt te worden afgekeurd door de provincie, waar gisteren ook nog eens een miljoenenclaim bijkwam die de gemeente Grave boven het hoofd hangt. Het piept en kraakt in Grave.

Hij heeft heel wat huiswerk te doen deze dagen. Wethouder Ike Busser van financiën moet uiterlijk voor volgende week vrijdag een nieuwe dekkende begroting aan de provincie voorleggen. Eigenlijk dinsdag al, want dan moet de gemeenteraad zich buigen over de oplossing voor het probleem dat is ontstaan nu de provincie dreigt de begroting voor de komende jaren af te keuren.

Alleen al in 2021 moet er door de gemeente Grave 1,3 miljoen euro worden bezuinigd. De vraag is waar wethouder Busser al die euro’s vandaan gaat halen.

Busser hoopt dat het met de beoogde bezuiniging van 750.000 euro op de inhuur van personeel van Land van Cuijk in oprichting wel goed komt. Maar voordat Land van Cuijk een handtekening zet, zal er eerst een beter voorstel voor urenreductie moeten komen dan er nu ligt, liet de stuurgroep Land van Cuijk gisteren weten. Dat nieuwe voorstel moet er uiterlijk komende donderdag zijn, een dag voor de deadline bij de provincie.

Behalve een verdubbeling van de bedachte verhoging van de onroerendezaakbelasting, van 5,6 naar 11,3 procent, moeten andere oplossingen worden bedacht.

Lukt het Grave niet de financiële problemen op te lossen, dan komt de gemeente onder curatele van de provincie te staan. ,,We doen ons uiterste best om het op tijd voor elkaar te krijgen”, klinkt het monter uit de mond van Busser.

De wethouder had niet gedacht dat de provincie de gemeentebegroting zoals die er ligt zou afkeuren. ,,Zeker voor de jaren na volgend jaar krijg je meestal wel enige ruimte. Ook op posten die nog niet concreet zijn ingevuld. Maar dat is kennelijk nu niet zo geweest.”

Scheepswerf

En daar kwam gisteren nog eens het bericht bij dat Grave niet meer onder een schadeclaim van de scheepswerf uitkomt. Grave krijgt de schuld van het faillissement in 2012 en zal moeten betalen. De weg tot aan de hoogste rechter met alle juridische mogelijkheden die er zijn, is door Grave zonder succes bewandeld. De Hoge Raad verwierp een zogenaamd cassatieverzoek van de gemeente.

De gemeente denkt dat die claim tot een maximum van twee miljoen euro beperkt zal blijven. Maar daar denkt curator Remco Michielsen anders over. ,,Dit standpunt van de gemeente Grave is absoluut onjuist”, reageert Michielsen.

Hij denkt eerder aan een bedrag richting de 10 miljoen euro. Michielsen neemt de toekomstige winsten die de scheepswerf door het faillissement door de neus zijn geboord mee in zijn berekeningen. In een zogenaamde schadestaatsprocedure moet nog worden vastgesteld hoe groot het bedrag is dat Grave moet gaan betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: