De Gelderlander: Grave houdt vingers gekruist voor goedkeuren begroting.

GraverMaat: De gemeenteraad besprak de aangepast begroting. 

Provincie oordeelt strenger over

financiële huishouding dan

landelijke regels

Komt het goed met de financiën in Grave? Op die vraag kwam gisteravond geen eenduidig antwoord tijdens de discussie in de gemeenteraad over de begroting die door de provincie dreigt te worden afgekeurd.

Want met de huidige stand van zaken is het nog maar de vraag of de provincie ondanks wijzigingen op de begroting straks wél akkoord gaat. Gebeurt dat niet, dan komt Grave onder toezicht en moet elke uitgave van de gemeente in Den Bosch worden verantwoord.

Met 11,3 procent extra ozb-verhoging in 2023 moet de bezuiniging op de zorg worden opgevangen, is een van de maatregelen. Maar of dat voldoet aan de eisen van de beoordelaars van de provincie is de vraag. Want de provincie is, zo stelt wethouder Ike Busser, strenger dan de landelijke regels zijn. Daar worden vraagtekens bij geplaatst.

En dat de nieuwe gemeente Land van Cuijk nog deze week wil weten hoe Grave denkt 750.000 euro te bezuinigen op de inhuur van ambtenaren bij Land van Cuijk, is volgens wethouder Anja Henisch niet terecht. Die uitleg komt er zoals het er naar uitziet niet richting Land van Cuijk en, zo mag worden geconcludeerd, de gevraagde handtekening van Land van Cuijk ook niet deze week onder een samenwerkingsovereenkomst. Een handtekening waar de provincie voor een positief oordeel over de begroting nadrukkelijk om heeft gevraagd.

Volgens Henisch is lang gewerkt met lijsten over uren en bedragen vol verkeerde informatie. Dat leverde veel vertraging op. Daarbij, zo zegt ze, is nooit gezegd dat de exacte invulling van bezuinigen dit jaar bekend moet zijn. ,,Volgens de afspraken met Land van Cuijk hoeft dat pas volgend jaar.”

Het bevreemdt haar daarom dat een handtekening voor een samenwerkingsoverkeenkomst er nog niet is. ,,Er gaat door onze jurist samen met een jurist van Land van Cuijk naar worden gekeken.”

Arno Heemskerk (LPG) zei gisteravond dat het lijkt dat de provincie zich zo mengt in de herindelingsdiscussie. Grave doet als enige niet mee met de gemeentelijke fusie van Cuijk, Boxmeer. Mill en Sint Anthonis per 1 januari 2022.

Het extra geld dat de inwoners van Grave via de ozb-verhoging in 2023 moeten gaan betalen, kan volgens wethouder Busser nog wel eens meevallen. ,,Er kunnen richting 2023 nog concrete bezuinigingsvoorstellen komen waardoor die extra verhoging wellicht niet nodig is. De voorgestelde ozb-verhoging van 11,3 procent is nu nodig om de begroting formeel dicht te timmeren”, legde hij uit.

Coalitiepartijen LPG, Keerpunt 2010 en VVD stemden voor de aangepaste begroting die nu naar de provincie gaat. Oppositiepartijen D66, VPGrave, CDA en Liberaal Land van Cuijk stemden tegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: