ARENA: Ike Busser vervangt zieke wethouder Rick Joosten

Ike Busser vervangt zieke wethouder Rick Joosten

‘Een leven vol uitdagingen’

Door Freddy Klooté
GRAVE – Oud-wethouder en fractievoorzitter van de lokale partij Samenwerking Venray, Ike Busser uit Venray, keert tijdelijk terug als wethouder. Niet in Venray, maar in Grave. Hier vervangt hij voorlopig Rick Joosten van de Lokale Partij Grave die door ziekte al enige maanden afwezig is. Busser, 66 jaar, werd tijdens de raadsvergadering van 1 september officieel benoemd voor vier maanden. Hij krijgt onder meer de portefeuilles Welzijn, Recreatie & Toerisme, Ouderenbeleid en Financiën. Twee jaar geleden nam hij afscheid van de politiek. Hij was in totaal 28 jaar actief in de gemeentepolitiek van Venray. De laatste acht jaar was hij er wethouder. (video: 0486tv)

“Ik ben geboren in Nijmegen. Na de lagere school ging ik naar het gymnasium. Na een jaartje economie gestudeerd te hebben volgde de militaire dienst. In 1975 zat die erop en vond ik de hogere hotelschool in Maastricht een leuke uitdaging. Toen ik die had afgemaakt kwam ik in de hotellerie terecht. In hotel Maastricht, toen goed voor vijf sterren, werd ik na enige tijd rooms division manager. Zeg maar, alles wat met de kamers te maken had. In 1983 vertrok ik naar het Academisch Ziekenhuis Maastricht i.o. En het was ook echt in oprichting. Alles werd groter en gemoderniseerd. Alles ging op de schop. Voeding, intern verblijf, magazijn, menu’s voor de patiënten, Bij alle civiele en logistieke taken heb ik meegewerkt. Het hele ziekenhuis werd gemoderniseerd en geautomatiseerd. Een mooie en enorme uitdaging. Ik woonde toen met vrouw en twee dochters ook in Maastricht”.

Ike (spreek uit als Aajk) Busser haalt even adem: “Ik had toen even genoeg gedaan in Maastricht en vertrok in 1989 naar Venray. Daar ging ik aan de slag bij het Psychiatrisch Centrum. Van twee psychiatrische ziekenhuizen, met twee civiele en twee technische diensten moest één goedlopende locatie worden gemaakt. In 1995 is dat voltooid. Er waren toen drie psychiatrische diensten en zes diensten op boerderijen. Patiënten waren cliënten geworden. Een grote omslag”. Maar de decentralisatie in de zorg was niet echt aan Ike besteed: “Ik wil wel van alles opbouwen, maar afbouwen van wat ik heb opgebouwd, dat ligt me niet”.

“In 1995 ben ik als zelfstandige aan de slag gegaan. Ik werkte als interim manager in facilitaire diensten en als organisatieontwikkelaar. Eigenlijk zo’n beetje hetzelfde wat ik eerder in vaste dienst deed. Tot 2010 heb ik als zodanig gewerkt. Bij gemeenten (Kampen en Arnhem), de Bloemenveiling in Aalsmeer, ABP, Ministerie VWS en op diverse plaatsen in de zorg. Intussen was ik ook politiek actief geworden. Ik werd in Venray fractievoorzitter van Lokale Partij Samenwerking Venray. Na 20 jaar werd ik er wethouder. Met financiën, P&O, ICT, Huisvesting, Vastgoed, Openbare Ruimte, Vergunningverlening en Toezicht en Handhaving in mijn portefeuille. Een schitterende uitdaging. Twee jaar geleden ben ik daarmee gestopt. Ik bleef lid van de Wethoudersvereniging. Ja, die bestaat. De voorzitter belde me onlangs op met de mededeling dat er belangstelling was voor mij. Als waarnemend wethouder in de gemeente Grave”.

Ike Busser is een vlot verteller. Met humor en zelfrelativering. Een aardige man, die van zijn hart geen moordkuil maakt. Open en vrolijk gaan we ook het persoonlijke vlak in. Zijn liefde voor oude rockmuziek doen zijn ogen twinkelen. Politiek heeft hij ruime ervaring en is hij, net als in zijn arbeidzaam leven, een doorzetter. Hij weet waar hij het over heeft en volgt de politie nog steeds op de voet. Plannen voor Grave? De nieuwe waarnemend wethouder: “Grave is een prachtig stadje. Met een rijke historie. Met veel mogelijkheden. Als wethouder moet je keuzes maken. Uitdagingen aangaan. Ik heb mijn leven lang niet anders gedaan”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: