GRAVEGrave LokaalLaatste Nieuwspermanente campagneUit mijn archiefVoorpagina

Nieuwjaarsbijeenkomst in het Stadskantoor op maandag 4 januari 2016. D’n Opsteker voor Evert Vos.

 

GraverMaat: Ter nagedachtenis aan Evert Vos die recentelijk is overleden plaats ik dit bericht van jaren geleden toen hij D’n Opsteker kreeg. 

Vanuit Baarn een doosje chocolade zuiltjes meegenomen. Willem de Tweede kreeg dit zuiltje in Baarn nadat hij de opmars van Napoleon had gestopt. Hij kreeg daarbij ook Paleis Soestdijk.

Daarbij ook een “Op de Spits” uit een Graafsche Courant van 1980 bijgesloten.  Misschien kunnen de Graafse bakkers “Graafse Stadsspitsen” gaan maken?

Tekst bijhorend bij de Baarnse Specialiteit.
Zes op een Rij.
De Brouwketel deed de catering.
Champagne met gekleurd licht.
De fractievoorzitters van EVA en Keerpunt 2010
toasten op een vruchtbare samenwerking.
Ons college en de gemeentesecretaris
stemmen de telefoons op elkaar af.
Het zit dus wel goed met de afstemming in 2016.
Toasten op het nieuwe jaar door:

De fracties EVA en Keerpunt 2010 samen met onze griffier Sophie de Best en onder het toeziend oog van Sophie Leurs.

Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door
dit gemeentelijk team.
Onze Graafse Womenpower:

Suzanne de Zoeten van VPGrave.
Eva Eggenhuijssen van EVA.
Nel Schuts van Keerpunt 2010.

Onze burgemeester tijdens het uitspreken van zijn speech.
Omdat hij in een pdf- bestand op de gemeentelijk website staat kan ik de speech niet weergeven.
Wie stuurt me een word-bestand van die speech? Dankzij Hester Kruizinga kunt u nu de hele speech teruglezen.

Speech ter gelegenheid van de openbare nieuwjaarsreceptie, stadhuis Grave. Door burgemeester Roolvink, 4 januari 2016. 

 
Dames en heren,
Namens de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders heet ik u hartelijk welkom bij deze nieuwjaarsbijeenkomst. Traditioneel is dit het moment waarop we samen het glas heffen op het nieuwe jaar, hoopvol kijkend naar wat het jaar ons zal brengen. Altijd ook een geschikt moment om even de balans op te maken en terug te blikken op het afgelopen jaar.
Het jaar 2015 werd aan het begin en op het eind opgeschrikt door de vreselijke aanslagen in Parijs. Het doel van deze aanslagen is het ontwrichten van de maatschappij door angst te zaaien. We mogen daar niet aan toegeven, net zoals onze Koning Willem-Alexander, die in september nog onze gast was in Gassel, tijdens zijn kersttoespraak formuleerde. We leven in een welvarend land waar een ieder kan zeggen wat hij of zij wil. Aan dat land hebben wij met z’n allen jaren gebouwd. En we gaan dat land nog mooier maken dan het nu al is. Daarbij hoort ook dat wij als welvarend land onze menselijke verplichtingen hebben. Ik doel dan op de opvang van vluchtelingen. Nu kennen wij als Grave al twintig jaar een historie van opvang van vluchtelingen. En die traditie wordt voortgezet. Enige maanden terug heb ik de eerste steen mogen leggen voor de nieuwbouw van het AZC.
Dames en heren.

Bij mijn kerstoverweging, bij het concert van het jubilerende Stadskoor Grave, heb ik het gehad over beelden die niet stroken met de werkelijkheid. Dat ging over vluchtelingen maar eigenlijk ging het ook over andere zaken. Door de media, door de soms stevige discussies in de raad en door het voortdurend in de belangstelling blijven staan van bepaalde beleidsdossiers, ontstaat soms het beeld dat er weinig goed gaat in de gemeente Grave. En ik weet het, wij als Grave hebben de focus gelegd op ‘Historisch Grave’. Dat nodigt uit tot discussies over het verleden. En dat is prima.

 

Het cloveniersgilde gaat een historisch evenement organiseren.

Maar discussies dienen ook een keer te eindigen om vervolgens weer de focus op de toekomst te kunnen leggen. Anders leidt het alleen maar af van de zaken waar we op dat moment voor staan. U zult het mij niet euvel duiden als ik een voorbeeld noem, en een voorstel dat ik recent ook hier in huis heb gedaan.

Het dossier Wisseveld, waar uiteindelijk niemand tevreden mee was, hebben wij na vijftien jaar kunnen afsluiten. Het college heeft de nek uitgestoken om de onderhandelingen te openen en daardoor hebben we als gemeente een nieuw contract kunnen afsluiten met de ontwikkelaar. De toen nog lopende rechtszaken zijn alle ingetrokken en er is afgerekend.
Vanuit historisch perspectief zal het ongetwijfeld interessant zijn om terug te kijken wat er in die afgelopen vijftien jaar allemaal goed en fout is gegaan met dit dossier. En dergelijke discussies kunnen dan nog jaren aanhouden, ontegenzeggelijk de sfeer beïnvloeden en ons afleiden van de focus. Mijn voorstel in dergelijke zaken is dan om een brede discussie te voeren ter finale afsluiting. Laten we in dergelijke gevallen niet alleen de raadsleden maar ook de bevolking de gelegenheid geven tot het stellen van vragen over zo’n dossier.
Deze vragen zullen dan allemaal beantwoord worden. Op basis daarvan kan dan een slotdebat in de raad worden gevoerd. Burgers kunnen daarbij ook nog gebruik maken van het spreekrecht. Zo’n slotdebat eindigt dan met een politiek- bestuurlijke conclusie. Dat zorgt voor de helderheid waar we met z’n allen op zitten te wachten. Wie kan er tegen zo’n handelwijze zijn zou ik haast zeggen. Voor de zeker niet onbelangrijke maar meer vanuit historisch belang getinte bespiegelingen over dossiers kunnen geïnteresseerden dan vervolgens terecht bij onze buren in dit gebouw, het Brabants Historisch Informatie Centrum.
De gemeente kan zich ondertussen weer focussen op nieuwe uitdagingen voor de toekomst. Kortom, laten we zoeken naar wat ons verbindt en niet wat ons verdeelt.
U kunt er op vertrouwen dat ik dit voorstel in de toekomst, bij de dossiers waarbij dit zich aandient, zal herhalen onder het motto: met respect voor het historische verleden houdt Grave de blik op de toekomst gericht.
Dames en heren.
Wat heeft het jaar 2015 ons nog meer gebracht? Ik zal het kort houden want anders dient u te lang te wachten op de toost.

Wat betreft het sociale domein was ons door media, politieke partijen en zorginstanties kommer en kwel voorspeld. De gemeenten zouden niet klaar zijn voor de drie decentralisaties. Ik kan u verzekeren dat de transities in het sociale domein zich in Grave geruisloos hebben voltrokken, hetgeen een compliment voor alle betrokkenen is. We kregen er op 1 januari 2015 de zorg voor veel inwoners bij. U hoort mij niet zeggen dat er geen knelpunten waren maar eigenlijk is alles, gelet ook op de omvang en complexiteit van de materie, uitstekend verlopen. Waar we als gemeente best trots op mogen zijn is dat we de noodzakelijke herindicaties, als een van de eerste gemeenten van Nederland, ruim op tijd hadden afgerond.

Een ander belangrijk onderwerp is de aankoop van het Visioterrein, inclusief het oostelijke deel waar de nieuwe brede school oost zal komen. Er is een gezegde dat stelt dat de grond van de buurman maar een keer in je leven te koop is. Het was dus een historische aankoop. De planontwikkeling moet nog plaatsvinden maar met deze strategische aankoop van ruim 10 ha. binnen de historische stadsmuren van Grave houdt de gemeente Grave de ontwikkelingen in eigen hand.

 

Er is nu eindelijk zicht op de bouw van 22 woningen op het Oranje Bastion. Ook het bestemmingsplan Buitengebied is hernieuwd en het bestemmingsplan Hof van Esteren is vastgesteld. In Gassel zijn belangrijke vorderingen geboekt die het mogelijk maken dat we in 2016 een bestemmingsplan kunnen vaststellen.
Het gebied rond de kerk van Gassel zal een ander uiterlijk krijgen. Voor het project Vennendaal in Grave is provinciale subsidie verleend voor dit CPO-project. En u weet dat CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, een vorm van bouwen waarbij de toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever worden voor een nieuwbouwproject. Dit past in de visie van de gemeente om daar waar mogelijk faciliterend te zijn en meer verantwoordelijkheid aan de burgers te geven. Ook hier zijn in 2016 de eerste ontwikkelingen te verwachten.
In Velp heeft de samenwerking met de Bewonersvereniging Velp er toe geleid dat er verderop dit jaar een negental woningen gebouwd kan worden. Tot slot zal medio dit jaar de nieuwbouw van het AZC in gebruik worden genomen. Om bij dit laatste te blijven: dat roept meteen de vraag op wat er met de oude kazerne gaat gebeuren. Daarover hoop ik u binnenkort nader over te kunnen berichten. Laten we dit voor nu maar een soort cliff hanger noemen. Om in vaktermen te spreken: wordt vervolgd.
Diegenen die meegeteld hebben weten dat ik hiervoor tien maal het woord historie heb gebruikt, en nu dus elf keer. En dat is terecht en passend. Want begin april zal Grave een nieuw evenement rijk zijn, namelijk het Historisch Spektakel Grave met als initiatiefnemers onze eigen Cloveniers. Dat evenement zal volgens plan in drie jaar worden uitgebouwd naar de Vestingstedendagen in 2018. Velen onder u herinneren zich ongetwijfeld dit evenement in 2002. Maar dat is historie. Wij hebben ons als gemeente Grave al aangemeld en ik kan u berichten dat de organisatie aan de gemeente Grave is toegewezen. Een prachtig evenement om naar uit te zien.
Heeft de burgemeester het over mij?

Evert is nog steeds verbonden aan de scouting alwaar hij jaarlijks Neptunus speelt. Hij was en is de grote man achter de organisatie van 70 jaar Market Garden en de jaarlijkse herdenking bij de brug. Daarnaast is hij beheerder van het Kazemattenmuseum en is hij suppoost in het Graafs museum. Evert is verbonden aan het ‘Cloveniersgilde of schutterije tot Grave’ waar hij onder andere coacht bij het kruisboogschieten en hij is gids bij georganiseerde stadswandelingen. And last but not least, hij is verbonden aan Radio Rivierstad waar hij iedere vrijdagavond zijn favoriete muziek draait.
Soms denk ik wel eens “wat heb ik het toch lekker rustig als burgemeester”, vergeleken bij wat sommige vrijwilligers doen. Evert Vos is zo iemand, hij heeft deze Opsteker meer dan verdiend.

 

 

 

Dames en heren, ik wil nu graag met u allen het glas heffen voordat ik iedereen in de gelegenheid stel om u, meneer Vos, Evert, te feliciteren. En ook hier pak ik weer even een traditie op. Ik wil al degenen die zich rond

de jaarwisseling hebben ingezet voor een goed en rustig verloop dank zeggen. Onze mensen van de brandweer, de ambulancedienst en de politie, de collega’s van de buitendienst en onze opsporingsambtenaren. Zij stonden die nacht klaar en dat zullen ze ook in 2016 doen.
Laten we uitzien naar het goede want Grave en u als inwoners verdienen dat. En laten we trots zijn op onze mooie gemeente. Veel gezondheid in 2016!

De gemeentelijke onderscheiding D’n Opsteker is voor Evert Vos.

In het fotoblokje alle 91 foto’s in een slideshow.

 

Een gedachte over “Nieuwjaarsbijeenkomst in het Stadskantoor op maandag 4 januari 2016. D’n Opsteker voor Evert Vos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *