IngezondenLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Grave Politiek: Kunst in het Kerkje ter ziele.

GraverMaat: Grave Politiek stuurde onderstaande bijdrage over het besluit van B&W van Grave om de stekker uit Kunst in het kerkje in het Vincentius kerkje in Velp te trekken. 

Kunst in het Kerkje ter ziele.

Waar we met zijn allen met de nieuw aangetreden wethouder Lemmen aan toe zijn wordt pijnlijk duidelijk geïllustreerd met zijn overval op ‘Kunst in het Kerkje’. Kennelijk komt kunstbeoefening en kunstbeleving niet in zijn bewustzijn voor. Laat staan dat hij er de waarde van inziet. Het culturele bewustzijn van het college blijkt flinterdun te zijn.

De kerken en kloosters in Velp vormen tezamen een uniek monument op een verstild stukje Grave gelegen tussen rivier en stad.

Al meer dan veertig jaar vinden er exposities en andere vormen van kunstuiting plaats. Het kerkje met zijn artistieke manifestaties vormt sinds jaar en dag een aangename en leerzame verpozing voor liefhebbers en passanten. Samen met de nabijgelegen kloosters en kerken een van de schaarse parels van Grave.

In het geniep wordt dat door het college de nek omgedraaid. Al over enkele maanden gaat het kerkje voor kunstuitingen op slot, middenin het seizoen. Het bestuur was niet geïnformeerd, de gemeenteraad evenmin. Zo pakt je dat als wethouder aan. Kunst is in zijn ogen kennelijk niet meer dan een randverschijnsel waar je rustig op mag prijsschieten. Na veertig jaar bruusk op straat gezet.

De wethouder wil van dit duizendjarig kerkje een soort koffiehuis maken waar je desgewenst wat toeristische folders kunt mee nemen over het Land van Cuijk waar Grave nota bene niet bij wil horen.

Een absoluut gebrek aan interesse en visie voor een waardevol aspect van de samenleving. Een andere conclusie valt er niet te trekken.

Hans Satter, Wil Baaijens; www.gravepolitiek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder