De Gelderlander: Opiniepeiling over toekomst Grave dan toch op 17 maart? “Dit is een rookgordijn”

GraverMaat: De digitale Gelderlander journalist Mirte van Rooijen  schrijft over de komende opiniepeiling o.a.:

De vraag speelt al maanden: wanneer wordt de opiniepeiling over de zelfstandigheid van Grave gehouden? Antwoord: ná de coronacrisis. De precieze datum bleef onduidelijk. Tot zaterdag. LPG maakt via Facebook bekend dat ze de opiniepeiling 17 maart 2021 willen organiseren. De oppositiepartijen CDA en D66 vinden dit véél te laat.

Het kan voorzichtig met potlood worden opgeschreven. Op de derde woensdag van maart gaan de stemhokjes in Grave open. Dan wordt antwoord gegeven op de vraag:  ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave? Ja of Nee’. Hiermee beslist de Graafse bevolking of haar gemeente zelfstandig blijft óf in 2026 aansluit bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Of de datum ook met watervaste stift kan worden omcirkeld, dat wordt tijdens de raadsvergadering van 7 juli duidelijk. Al is de kans vrij groot dat dit voorstel een meerderheid krijgt. De zogeheten motie heeft de LPG namelijk samen met VVD en Keerpunt 2010 opgesteld. Zij vormen met 8 zetels een kleine meerderheid in de raad; van één zetel.

De overige 7 zetels zijn onder andere van CDA en D66. Zij zijn het niet eens met deze nieuwe datum. ,,Het voorstel is onbegrijpelijk, onverantwoord en onverteerbaar’’, zegt Alex van Megen (fractievoorzitter CDA). ,,Wij gaan niet meehelpen met het optrekken van een rookgordijn. De coalitie wil de zelfstandigheid van Grave zo lang mogelijk rekken, terwijl juist nu duidelijkheid moet komen.’’

Ook Marion Wierda (D66) is ontstemd. ,,Je neemt de burger niet serieus. Natuurlijk moet de opiniepeiling veilig gebeuren, maar dit is veel te laat.’’

Geen gelopen race

Van Megen heeft diezelfde brief van Ollogren gelezen. ,,Deze is gedateerd op 22 mei. Voor de huidige versoepelingen. Het enige wat nu hoeft te gebeuren is 1,5 meter afstand houden en ontsmettingsmiddelen klaarzetten. Er is geen maximum aantal bezoekers meer.’’

Ook vinden hij en Wierda de weggevallen tijdsdruk niet van toepassing. ,,De provincie en de Tweede Kamer mogen nog beslissen of Grave in 2022 aansluit bij de gemeente Land van Cuijk. Het is geen gelopen race’’, zegt Wierda. Beide raadsleden willen dan ook dat de opiniepeiling zo snel mogelijk wordt gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: