Louis Sparidans: Grave moet het loodje erbij neerleggen.

GraverMaat: Louis Sparidans stuurde onderstaande bijdrage.

Grave moet het loodje erbij neerleggen

Met een krappe meerderheid van 8 tegen 7 zetels delen LPG, VVD en Keerpunt 2010 in de gemeenteraad van Grave de lakens uit. Zij zijn ervan overtuigd dat ze het altijd voor het zeggen hebben, vooral als hun eigen belang meespeelt. Het verneukeratieve is dat ze altijd zeggen dat ze het allemaal doen in het belang van de inwoners van Grave. Voelt u het al aankomen?

De werkelijkheid is helaas anders. Dat is het bedrieglijke. Het begon twee jaar geleden al met de opmerking van de LPG- wethouder Rick Joosten: “Grave heeft geld zat”. Niettemin merkte elke Gravenaar al heel snel dat de gemeentelijke belastingaanslagen fors werdenverhoogd. Zelfs tot het hoogste niveau van alle vijf gemeenten in het ‘Land van Cuijk’.

Toch willen de drie partijen dat Grave zelfstandig blijft. Het pluche van hun zetels blijft trekken. Ongeacht hoe hoog de kosten ook zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een eigen burgemeester, drie wethouders, een eigen gemeentesecretaris en 15 raadsleden. Bij elkaar, voor Grave alleen al, opgeteld toch gauw 750.000 euro per jaar.

Het Graafse gemeentebestuur ontbeert evenwel al jaren de nodige bestuurskracht, Een voorbeeld: iedereen weet dat de Gemeente de Graafse scheepswerf jarenlang dwars zat. Ze wilde die daar weg hebben. Een aantal jaren geleden greep ze haar kans. Door een weigering van burgemeester en wethouders op een verzoek tot medewerking om 25 meter langere vracht- en cruiseschepen te mogen bouwen, ging de werf failliet. Bijna 60 medewerkers kwamen op straat te staan. Een hooghartige en misselijk-makende beslissing van de Gemeente!

Maar waarschijnlijk komt binnenkort ‘boontje om zijn loontje’. Op basis van het advies van een procureur-generaal van justitie (PG) mag worden verwacht dat de gemeente Grave in deze zaak door de Hoge Raad, zeer waarschijnlijk nog dit najaar, definitief veroordeeld wordt voor het betalen van een schadeclaim van misschien wel tien miljoen euro of meer. Doorgaans wordt een advies van een PG namelijk door de Hoge Raad overgenomen.  

De vraag is of alles wel door de WA-verzekering van Grave zal worden gedekt. Zo niet, danwordt dat het einde van bestuurlijk Grave. Eigen schuld, dikke bult. Iedereen die nú nog denkt aan een zelfstandig Grave, kiest dan voor een failliete boedel. Dat kan nog ‘leuk’ worden …..

De uitdrukkelijke wens tot een zelfstandig Grave van LPG en consorten zal nergens toe leiden. Grave zal binnenkort geen ‘eigen’ personeel meer hebben. Daarom hebben de burgemeester en wethouders nú al aan de nieuw te vormen gemeente ‘Land van Cuijk’ (waar LPG enzovoorts onder geen beding bij willen horen!) gevraagd of ze daar mankracht mogen inhuren. Kan het nog gekker?

Een tijdlang heb ik gehoopt dat de huidige coronacrisis tot verbroedering in de lokale politiek zou leiden. Maar niets is minder waar. De LPG, VVD en Keerpunt 2010 maken van elke gelegenheid gebruik om hun standpunten te verharden. Treurig maar waar.

Louis Sparidan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: