Dossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Wil Baaijens schrijft een open brief aan raadslid Rob Bannink.

GraverMaat: Wil Baaijens (Grave politiek) stuurt deze brief aan Rob Bannink; VVD raadslid en voorstander van Zelfstandig Grave. 

Geacht raadslid Bannink.

Gezien uw onmiskenbare steun aan de LPG in de raadsvergadering van 28 januari jl. moet ik tot mijn verbazing constateren dat u als VVD-volksvertegenwoordiger aanhanger bent van een zelfstandig Grave. Als privépersoon heeft u daar het volste recht toe, maar als gekozen VVD-volksvertegenwoordiger en op basis van het nog steeds geldende ‘Liberaal Manifest” van uw partij is dat voor VVD-kiezers een verwarrende, tegenstrijdige politieke opstelling. Het doet de VVD-Grave geen goed.  

De teloorgang van de VVD in Grave.

De nauwe samenwerking van de VVD met de LPG en het CDA in de periode 2009 t/m 2018 resulteerde bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 en 2018 voor de VVD-Grave in teleurstellende cijfers.  

Zetten we de lokale VVD-verkiezingsresultaten van de verkiezingen 2010-2014-2018 in een trendlijn dan zien we een neerwaartse lijn die gezien de huidige inbreng van de VVD in de raad en de competentie van het lokale VVD-bestuur ook bij een volgende gemeenteraadsverkiezing in Grave (mocht die er nog komen) niet zal ombuigen. De cijfers zijn daar duidelijk over.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 waren er zo’n 20% van de uitgebrachte stemmen voor de VVD (3 raadszetels). Bij de verkiezingen van 2014 zakte dat naar 13,9% (2 raadszetels). In 2018, ondanks het samengaan met TROTS, zakte uw partij naar maar 8% (456 van de 5687 uitgebrachte stemmen) van de kiezers aan haar zijde. Geen politiek succes dus (1 zetel). Waarbij aangetekend moet worden dat een belangrijk verkiezingsitem bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 ‘herindeling’ was. U was in tegenstelling tot het ‘Liberaal Manifest’ van de VVD tegen herindeling!

Het Liberaal Manifest.

Wat zegt het officiële partijstandpunt van de VVD over herindelen”?

Citaat uit het Liberaal manifest van de VVD (febr. 2005), dat te beschouwen is als de politieke geloofsbelijdenis van de partij:

“De bestuurlijke dichtheid van Nederland is enorm. Deel het aantal inwoners door het totaal aantal bestuurders en volksvertegenwoordigers van staat, provincies, gemeenten, stadsdelen, waterschappen en andere publiekrechtelijke lichamen en de conclusie kan geen andere zijn dan dat het er teveel zijn. Het gevolg is en wirwar aan overlegstructuren en een overdaad aan vergaderingen. Coördineren en afstemmen is een nationale sport geworden. De burger heeft geen enkele weet van wat er gebeurt, laat staan dat hij merkt er baat bij te hebben. Het is de hoogste tijd voor bestuurlijke verdunning, te beginnen op gemeentelijk niveau. Een van de middelen is de verdergaande gemeentelijke herindeling. Een grote schaal betekent grotere kansen op competente bestuurders en ambtenaren en minder noodzaak voor allerlei bovenlokale samenwerkingsverbanden die de bestuurlijke spaghetti alleen maar ingewikkelder maken. (…….). Wij, 16 miljoen inwoners van dit land worden nu lokaal bestuurd door zo’n 12.000 burgemeesters, wethouders en raadsleden”.

Kijk ik naar uw politieke opstelling in de raadsvergadering van 28 januari jl. dan ben ik bang dat u overduidelijk afwijkt van de liberale VVD-catechismus die duidelijk voor herindeling preekt. Ik ben dan ook bang dat door de politieke opstelling van de Graafse VVD en haar minieme inbreng bij de debatten in raads- en commissievergaderingen bij een volgende gemeenteraadsverkiezing in Grave nog verder marginaliseert. Toch?

De gemiddelde VVD-kiezer, die u zegt te vertegenwoordigen, is in meerderheid niet geporteerd voor een zelfstandig Grave. Dit blijkt uit de cijfers van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 waar de Graafse VVD nog 23% (1826 van de 7942 uitgebrachte stemmen) wist te vergaren en bij de Provinciale verkiezingen van 21 maart 2019 naar 14,4% (781 van de 5396 uitgebrachte stemmen) zakte en vervolgens naar 8% in 2018.

Duidelijk is dat in Grave de VVD als politieke partij met Huub Linders als voorzitter en u als VVD-fractievoorzitter het steeds moeilijker zal krijgen. Het uitstoten van Eva Eigenhuijsen (een echte VVD’ster) uit de Graafse VVD, waar het Graafs VVD-bestuur een onverkwikkelijk politiek spelletje heeft gespeeld, is medeoorzaak van de neerwaartse trend van de Graafse VVD. Alles wijst erop dat het vertrouwen van de kiezers in de Graafse VVD verder afbrokkelt.

De ondernemers in het Land van Cuijk gaan in meerderheid voor een sterke regio Land van Cuijk.

Wil Baaijens;

www.gravepolitiek.nl  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *