De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Extra raadsvergadering in Grave

Extra vergadering raad Grave

over toekomst zonder Cuijk en

Mill.

Er moet een extra raadsvergadering komen in Grave. Liefst komende donderdag al. Daar zetten de vier raadsleden van de oppositiepartijen VPGrave, D66 en LLvC zich voor in. Om een extra vergadering te beleggen zijn minimaal drie raadsleden nodig.

 

Na de keuze van Mill om aan te sluiten bij de fusie die leidt tot de nieuwe gemeente Land van Cuijk per 1 januari 2022, staat Grave alleen.

Geen ambtenaren, geen geld

De ambtenaren van de huidige samenwerking van Cuijk, Grave en Mill gaan mee naar de nieuwe fusiegemeente. Grave moet dus een nieuw ambtenarenapparaat optuigen.

Daarbij krijgt Grave, nu ook Mill uit de samenwerking treedt, geen uittredingsvergoeding van Cuijk en Mill meer. Coalitiepartij LPG heeft steeds gezegd zelfstandig te willen blijven. ,,Dat is nu onmogelijk geworden”, zegt Léon Kamps van VPGrave.

Mill kreeg duidelijkheid door de volksraadpleging van afgelopen donderdag. Daar stemde 75 procent voor aansluiting bij Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis.

Door de Graafse oppositiepartijen was ook aangedrongen op zo’n volksraadpleging, maar dat werd van de hand gewezen. Er stond immers al een opiniepeiling gepland voor tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Vervroegd referendum

Afgelopen vrijdag pleitte het CDA in Grave al voor een vervroegd referendum. Ook de andere partijen zagen daar de noodzaak wel van in. Maar om nu nog aan te sluiten bij Land van Cuijk moet daar feitelijk al deze week een besluit over genomen worden. ,,Voor ons is de keuze helder”, zegt Kamps. ,,Wij zetten ons in voor de Graafse bevolking.”

,,In onze visie is niks doen geen optie. Weet dat door de keuze van Mill de samenwerking ten einde is. Personeel gaat mee naar Land van Cuijk. Grave staat er nu helemaal alleen voor”

vrijdag pleitte het CDA in Grave al voor een vervroegd referendum. Ook de andere partijen zagen daar de noodzaak wel van in. Maar om nu nog aan te sluiten bij Land van Cuijk moet daar feitelijk al deze week een besluit over genomen worden. ,,Voor ons is de keuze helder”, zegt Kamps. ,,Wij zetten ons in voor de Graafse bevolking.”

,,In onze visie is niks doen geen optie. Weet dat door de keuze van Mill de samenwerking ten einde is. Personeel gaat mee naar Land van Cuijk. Grave staat er nu helemaal alleen voor”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *