Dossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Reacties van D’66 en VPGrave op uitslag opiniepeiling Mill en “De Draai van CDA en LPG”.

GraverMaat: Hieronder treft u de reacties aan van D’66 en VPGrave op de uitslag van de Millse opiniepeiling over de bestuurlijke toekomst en de “Draai van CDA en LPG”.

D66 roept raad Grave op aan te

sluiten bij Land van Cuijk

De inwoners van Mill hebben gesproken, zij zijn voor herindeling. D66 Grave heeft zich samen met LLvC en VPG sterk gemaakt om een opiniepeiling over de herindeling in de gemeente Grave te houden.

Zo’n 1200 inwoners tekenden hiervoor in oktober 2019 een petitie. Toch besloot de coalitie van de gemeenteraad unaniem (dus inclusief het CDA), dat we dat maar niet moesten doen. Het jaar 2022 was vroeg genoeg om inwoners naar hun mening te vragen. Over de boot missen gesproken! En over je inwoners negeren gesproken! Het recente standpunt van het CDA komt dan ook als een verrassing voor D66.

Zelfstandig Grave niet toekomstbestendig

Grave kan niet zelfstandig blijven. Die optie is niet toekomstbestendig. De opgaven van gemeenten anno 2020 en komende decennia vragen om bestuurskracht en een schaal die passend is bij die opgaven. Dat heeft D66 expliciet in haar verkiezingsprogramma opgenomen en in de afgelopen jaren steeds consequent in de Raad en commissies aan de orde gesteld. Daarbij stuitte zij onverminderd op een meerderheid in de Raad en bij coalitiepartijen, die alles in het werk stelden om de optie aansluiting bij Land van Cuijk te verhinderen.

Het is zaak om het tij te keren. Grave moet zich aansluiten bij Land van Cuijk. En als de meerderheid in de Graafse raad nog twijfelt, dan kan zij alsnog een opiniepeiling houden. Nu!

VPGRAVE

En (Hoe) Nu Doorpakken?

Zoals je soms last kunt hebben van een gevoel van plaatsvervangende schaamte, zo kun je met plezier een gevoel van plaatsvervangende trots verwelkomen. Dat overkwam ons gisteravond toen we hoorden van de 61% opkomst bij de opiniepeiling in Mill, waarbij maar liefst 75% van de stemmers kozen voor aansluiting bij één gemeente Land van Cuijk.

Wat hadden wij graag gezien dat wij in onze gemeente ook een opiniepeiling zouden kunnen houden. De coalitiepartijen LPG en CDA hebben dat afgelopen najaar willens en wetens tegengehouden.

Maar vandaag zien wij bij het krieken van de dag een nieuwe werkelijkheid opkomen. Nu is het klip en klaar dat Grave alleen staat, met de ambtelijke organisatie in een soort sterfhuisconstructie en bestuurlijk in een ongeloofwaardige positie omdat we dat nooit zullen kunnen waarmaken. Financieel niet en met de huidige bestuurskracht gaat dat ook niet lukken.

Voor het eerst in deze raadsperiode spreekt het CDA zich nu uit over de wens om aan te sluiten bij het Land van Cuijk. Waar zij eerder nog spraken over het onderzoeken van de mogelijkheid om aan te sluiten bij Oss, Uden, Wijchen, Nijmegen of Heumen, kiezen ze nu onomwonden voor de optie Land van Cuijk. Mooi zo, dat geeft helderheid en een basis om in gesprek te gaan!

Maar met dit kogeltje door de kerk zijn we er nog niet. Wij gaan ons nu uiteraard snel beraden over hoe nu verder. Het moge duidelijk zijn dat ook wij graag willen dat we als gemeente aansluiten bij het Land van Cuijk. Er staat veel op het spel. In één nieuwe gemeente Land van Cuijk wordt een groot aantal zaken centraal besproken en afgehandeld. Dat kan betekenen dan inwoners van de huidige gemeente Grave af en toe een eindje moeten rijden om iets geregeld te krijgen. Daar staat tegenover dat – als we op tijd aansluiten – in deze fase nog heel goed afspraken kunnen vastleggen over hoe de 33 dorpen en die ene stad goed voor hun eigen inwoners kunnen opkomen en wat ze op kleine schaal zelf mogen en kunnen beslissen en regelen. Met andere woorden: Een sterke “kernendemocratie” in balans met een sterke bestuurskracht, dan moet dat lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *