De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkLaatste NieuwsVoorpagina

Coalitie Grave klapt uit elkaar.

GraverMaat: De Gelderlander kopte vanmorgen dat de coalitie  uit elkaar geklapt is. Hierbij plaats ik een foto uit mijn archief van de twee LPG wethouders Anja Henisch en Rick Joosten. De LPG plaatste ook een bericht op hun eigen website.

LPG zegt vertrouwen op in

coalitiepartner CDA.

Het referendum in Mill van afgelopen donderdag is de oorzaak van de breuk in het college van burgemeester en wethouders van Grave. Gisteravond klapte de coalitie nadat de LPG het vertrouwen in coalitiepartner CDA had opgezegd. ‘Een bestuurlijke samenwerking is niet meer mogelijk’.

Afgelopen donderdag konden de inwoners van Mill stemmen over de toekomst van hun gemeente. Ze kozen niet voor zelfstandigheid, maar massaal voor aansluiting bij de gemeente Land van Cuijk, per 1 januari 2022.

De vraag of Grave moet aansluiten ‘ja of nee’ speelt al tijden. Het CDA vindt van wel. De LPG vindt van niet. In het bestuursakkoord is afgesproken: ‘De LPG en het CDA zullen in de huidige periode (2018-2022) geen voorstellen steunen die betrekking hebben op de vorming/herindeling voor één Land van Cuijk.’

Afgelopen vrijdag verbrak het CDA deze afspraak. In een reactie op het Millse referendum liet fractievoorzitter Alex van Megen weten dat het CDA op geen enkele wijze meewerkt aan een zelfstandig Grave.

In een schriftelijke verklaring laat Astrid Bannink (LPG) hierop weten: ‘Met verbazing hebben wij via de media kennisgenomen van het gewijzigde standpunt van onze coalitiepartner.’ Door deze koerswijziging schendt de partij het bestuursakkoord, aldus Bannink.

In een eerste reactie laat het CDA weten dat er geen sprake is van een schending van de afspraken, omdat deze al zijn verbroken toen de fusieoptie Cuijk-Grave-Mill verviel. CDA ziet hierdoor een aansluiting bij het Land van Cuijk als enige optie. Hiermee valt het CDA terug op hun vorige verkiezingsprogramma.

De breuk komt niet geheel onverwachts. Al vóór het referendum in Mill waren er problemen in het huwelijk tussen CDA en LPG. Zo laat Bannink weten dat het CDA niet meer mee wilde werken aan een objectief onderzoek naar de toekomst van Grave. Al stond dit wél in het bestuursakkoord.

Bij dit onderzoek zou er gekeken worden naar de gevolgen van een zelfstandig Grave én van een gefuseerd Grave. Dit om de inwoners goed te informeren en uiterlijk in 2022 een nieuw referendum te houden.

Of het referendum er komt is nog onduidelijk. De LPG is nog steeds voorstander voor de opiniepeiling: ‘De keuze voor aansluiting is onherroepelijk en toekomstbepalend voor Grave. Je kan het nooit meer terugdraaien.’ Daarom willen ze het referendum houden in mei 2020. Ook het CDA laat nogmaals weten de opiniepeiling te willen vervroegen.

Verklaring op website LPG.

LPG verliest vertrouwen in

samenwerking met CDA

De afgelopen dagen is er door diverse mensen gereageerd op de uitslag van de raadpleging die op 23 januari jl. in de gemeente Mill/St.Hubert gehouden is. De reactie die daarbij door onze coalitiepartner, het CDA, gegeven is, noodzaakt ons om hierop te reageren.

De gemeente Grave heeft als enige in het Land van Cuijk in 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen haar inwoners gevraagd om een uitspraak te doen over de bestuurlijke toekomst van de Gemeente Grave. De LPG heeft als grootste partij het initiatief genomen om met het CDA een coalitie te vormen waarbij gezamenlijk een bestuursakkoord is ondertekend voor de raadsperiode 2018-2022. In dit bestuursakkoord is het volgende opgenomen:

“ De LPG en het CDA zullen in de huidige periode (2018-2022) geen voorstellen steunen die betrekking hebben op de vorming/herindeling één Land van Cuijk”.

Verder is in dit bestuursakkoord afgesproken dat wij gaan onderzoeken wat het beste is voor de inwoners van de Gemeente Grave en dat we deze keuze uiterlijk bij de gemeenteraadsverkiezing 2022 door middel van een raadpleging aan hen zullen voorleggen.

Met grote verbazing hebben wij via de media (…) kennisgenomen van het gewijzigde standpunt van onze coalitiepartner, het CDA, dat zich uitspreekt om op geen enkele wijze mee te werken aan het behoud van de zelfstandigheid van de Gemeente Grave. Dit in tegenstelling tot wat er met het CDA is afgesproken in het eerder aangehaalde bestuursakkoord, waarin we samen in deze raadsperiode een objectief onderzoek zullen doen naar wat het beste is voor de inwoners van de Gemeente Grave, zelfstandig blijven of herindelen. Onlangs heeft het CDA ook al in een werkbijeenkomst van de raad aangegeven niet te willen meewerken aan een objectief onderzoek naar de mogelijkheden van een zelfstandige gemeente Grave.

Met deze opstelling van het CDA is het niet mogelijk de inwoners objectief te informeren over de keuze (zelfstandigheid of herindeling) die zij kunnen maken. De LPG wil benadrukken dat deze keuze voor de bestuurlijke toekomst onherroepelijk en toekomstbepalend is voor de Gemeente Grave. Het is een keuze die je nooit meer kunt terugdraaien en het is belangrijk dat iedereen deze keuze weloverwogen kan maken.

Door de houding van onze coalitiepartner, het CDA, kunnen wij niet anders dan besluiten dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan en dat bestuurlijke samenwerking met het CDA niet meer mogelijk is.

Al eerder hebben we geconstateerd dat het gelet op de ontwikkelingen in de regio en de behoefte van onze inwoners gewenst is om de raadpleging eerder te houden dan de gemeenteraadsverkiezingen 2022. In de raadsvergadering van 10 december 2019 hebben we dan ook het besluit genomen om hiervoor met een voorstel te komen. De LPG zal in de volgende raadsvergadering het voorstel doen om in mei 2020 een raadpleging onder de inwoners van de gemeente Grave te houden met de vraag of Grave zelfstandig moet blijven of aansluiten bij het Land van Cuijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *