De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Al snel peiling toekomst Grave.

GraverMaat: Na 6 jaar is Keerpunt 2010 geen roepende in de woestijn meer.

Al vanaf 2014 pleit Keerpunt 2010 voor een referendum/burgerpeiling om de bestuurlijke toekomst van Grave te bepalen.

Gisteravond staakte de stemmen diverse keren over een nieuwe burgerpeiling omdat onze fractievoorzitter door ziekte niet aanwezig kon zijn.

Er moet zo snel mogelijk weer een extra vergadering uitgeschreven worden waarbij Ben dan wel zijn stem kan laten horen.

Er moet een peiling komen die nog invloed kan hebben op het fusieproces.

Een peiling in mei zoals de LPG wil is “mosterd na de maaltijd”.

Burgemeester Lex Roolvink gaf duidelijk enkele keren aan dat de beslissing zo snel mogelijk genomen moet worden.

In mei is te laat herhaalde hij meerdere malen richting LPG en VVD.

Ik zat op de overvolle publieke tribune met de nog door Jeannette gemaakte das met alle kleuren van Gassel, Grave, Escharen en Velp.

We houden U op de hoogte wanneer Ben weer hersteld is van de forse verkoudheid die hem parten speelt.

In Mill werd al een Land van Cuijk taart aangesneden; de Graafse punt ontbrak nog!!

Graafse gemeenteraad blijft

verdeeld over al dan niet fuseren

Er komt een opiniepeiling over de toekomst van Grave, niet in 2022, maar al in maart of mei. Maar onduidelijk is of dat op tijd is om aan te sluiten bij de gemeente Land van Cuijk.
Waar moeten inwoners van Grave in de toekomst naartoe voor een nieuw paspoort of het aangeven van een baby: het is nog niet duidelijk. De Graafse gemeenteraad is verdeeld: blijft Grave zelfstandig of sluit ze aan bij de fusiegemeente Land van Cuijk?

Er waren gisteravond verschillende opties. Vorige week liet CDA’er Alex van Megen weten voor een opiniepeiling te zijn. Dat leidde tot een breuk met coalitiepartner LPG.

Direct aansluiten zonder opiniepeiling: de helft van de gemeenteraad was voor, de helft was tegen. Een opiniepeiling in maart: de helft was voor, de helft tegen. Een opiniepeiling in mei dan: de helft was voor, de helft was tegen. Bij ieder scenario was de stemming 7-7. Ben Litjens van Keerpunt 2010 kon het verschil maken, maar zat ziek thuis. Hij liet schriftelijk weten tegen directe aansluiting te zijn.

Grave kan aansluiten bij Land van Cuijk op voorwaarde dat bij de opiniepeiling de inwoners kiezen voor samenvoeging. Doen ze dat niet, dan blijft Grave zelfstandig.

Dat er een opiniepeiling moet komen, daar was iedereen het gisteravond over eens. Maar de raad dubde over het moment. De twee maanden verschil kan namelijk voor jaren vertraging zorgen, als Grave kiest voor aansluiting.

De oppositie van D66, VPGrave en Liberaal Land van Cuijk én het CDA stelden 18 maart voor als datum voor de peiling. ,,Op 19 maart kan de uitslag dan worden besproken in de raad. Dit om op tijd te kunnen aansluiten bij het maken van het herindelingsontwerp voor het nieuwe Land van Cuijk”, zei Jacques van Geest (VPGrave).

Veel te vroeg, vinden LPG en VVD. ,,Wij willen genoeg tijd hebben om alle inwoners te informeren. Herindeling is onherroepelijk . En we laten ons niet onder druk zetten door de provincie of het Rijk”, stelde Edwin van Kraaij (LPG). Hun voorstel: 14 mei.

Dat is de dag waarop het Rijk wil weten of Grave fuseert of zelfstandig blijft. In het laatste geval of als er niet op 14 mei hom of kuit wordt gegeven, kan Grave in 2026 alsnog aansluiten.

De LPG en VVD willen daarom de stuurgroep van Land van Cuijk vragen of die alle plannen wil uitstellen. Van 1 januari 2022 tot 01 januari 2023. ,,Ik geloof echt niet dat we vier jaar moeten wachten als we pas in mei besluiten”, zei fractievoorzitter Astrid Bannink (LPG). Al maakte burgemeester Lex Roolvink duidelijk dat de kans op uitstel niet erg groot is. De raad zal opnieuw bijeen moeten komen om tot een besluit te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *