De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkGrave LokaalKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Ben Litjens heeft het antwoord op de vraag wat er gaat gebeuren met Grave.

GraverMaat: De Gelderlander heeft weer een hele pagina gewijd aan de bestuurlijke toekomst van Grave.

Inwoners worden waarschijnlijk geraadpleegd: zelfstandig of fusie.

Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

Wat gaat er gebeuren met Grave?

Inwoners van Grave kunnen de datum van 18 maart vast in de agenda zetten. Naar verwachting wordt dit de dag dat een volksraadpleging wordt gehouden over de herindeling. Met dank aan Ben Litjens.

Aan de hand van de peiling bekijkt de gemeente Grave of zij zich moet aansluiten bij de gemeente Land van Cuijk in oprichting, of zelfstandig moet blijven. Nadat Mill vorige week besloot zich bij de fusiegemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis te voegen, blijft Grave vooralsnog alleen achter. De gemeente Land van Cuijk moet per 1 januari 2022 een feit zijn.

Na drie uur vergaderen kwamen de raadsleden van Grave er donderdagavond niet uit. Bijzondere omstandigheid: Ben Litjes van Keerpunt 2010 was ziek. Dus zaten geen vijftien, maar veertien raadsleden bij de vergadering.

Daardoor kwam er geen meerderheid voor de twee voorstellen die er lagen. Het ene voorstel, ingebracht door de oppositiepartijen VPGrave (2 raadsleden), D66 (1) en LLvC (1), hield een opiniepeiling op 18 maart in. Het andere voorstel van LPG (6) en VVD (1) behelst een inwonerspeiling op 14 mei. CDA steunt met drie raadsleden het voorstel van de oppositie. Tussenstand zeven tegen zeven.

Omdat de stemmen staakten, moet er een nieuwe vergadering komen. Wanneer dat is, is nog niet bekend. ,,Die kan erg kort zijn”, zegt Keerpunt-voorzitter Jacques Leurs, de dag na de raadsvergadering. ,,Wij hebben als Keerpunt altijd gezegd dat we voor een referendum zijn. Dat is nog steeds zo. Dat vindt Ben Litjens ook. Zo’n peiling moet zinvol zijn. Op 14 mei stemmen heeft tot gevolg dat Grave pas in 2026 kan aansluiten. Litjes zal bij een nieuwe stemming meegaan met de oppositie, dus voor een stemming op 18 maart. Ik geloof dat Ben en ik wat dat betreft wel op een lijn zitten.”

Litjens, de eigenzinnige stenenhandelaar uit Gassel, had donderdag vanuit zijn ziekbed voorafgaand aan de gemeenteraad een mail gestuurd, waarin hij aangaf voor een opiniepeiling te zijn. Of hij daadwerkelijk de mening van Leurs deelt blijft toch afwachten. In eerdere gevallen heeft hij laten zien een geheel eigen koers te varen en zich niet altijd iets aan te trekken van wat de opvatting binnen zijn partij is.

Volgens Astrid Bannink, fractievoorzitter van de LPG, komt een peiling onder de bevolking op 18 maart te vroeg. ,,Wij hebben meer tijd nodig om de inwoners uit te leggen waar over gestemd wordt. De mensen die voor of tegen zijn, weten dat wel. Maar er is een grote middengroep, die absoluut niet weet wat er allemaal op het spel staat en wat de voor en tegens zijn.”

Op zo’n korte termijn een volksraadpleging organiseren is volgens Mark Janssen van het CDA in Mill geen enkel probleem. Janssen geldt wat dat betreft als ervaringsdeskundige. Mill kreeg het immers ook voor elkaar. ,,Het draaiboek ligt bij de ambtenaren van Cuijk-Grave-Mill. Dat kunnen ze dus zo uit de kast trekken.”

Janssen heeft nog wel een tip: ,,Haal de opkomstdrempel eruit.” In Mill was gekozen voor een opkomstdrempel van 40 procent om de uitkomst als bindend te accepteren. ,,Maar zo’n opkomstdrempel zorgt alleen maar voor verwarring en onnodige discussie.”

Als de inwoners van Grave op 18 hun mening hebben mogen geven, dan zal er als het aan VPGrave, D66 en LLvC ligt op 19 maart een raadsvergadering zijn waarin de raad op basis van de uitkomst door de raad een besluit kan nemen over het al of niet aansluiten bij Land van Cuijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *