De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Hoe nu verder in Grave?

GraverMaat: De Gelderlander wijdt een hele pagina aan de bestuurscrisis in Grave en de bestuurlijke toekomst.

A.s. donderdag komt de gemeenteraad in een extra vergadering bij elkaar.

Grave moet voor 1 februari aan de andere gemeenten in het Land van Cuijk aangeven welke keuze de gemeenteraad in meerderheid heeft genomen.

Projectbegeleiders, bestuurders en de provincie hebben dat aangegeven.

In het bericht wordt aangegeven dat Ben Litjens ziek is.

Ben is aan de beterende hand en hoopt donderdag aan te kunnen schuiven.

De foto in de digitale en papieren versie komt uit mijn archief en is genomen tijdens een vergadering. 

De gemeenteraad van Grave. Foto jacques Leurs

Zeker is dat er komende donderdag een extra raadsvergadering is. Die is door de oppositiepartijen VPGrave, D66 en Liberaal Land van Cuijk aangevraagd. Het doel was om te praten over de bestuurlijke toekomst van Grave. Maar toen was nog niet bekend dat de LPG het vertrouwen zou opzeggen in het CDA.

Astrid Bannink – LPG:

Er leiden meerdere wegen naar Rome. We gaan nu kijken wat het beste is voor de inwoners van Grave. We hadden ook liever gehad dat het nu al duidelijk was.

Wat het vervolg is voor Grave weten we nog niet. Er zijn verschillende opties. Die gaan we bekijken. We weten ook nog niet of we blijven samenwerken met CDA- wethouder Ben Peters. We wisten waar het CDA voor stond. Het was al bij het begin van onze samenwerking duidelijk dat ze vóór herindeling zijn. Maar we moesten via de media horen dat ze het bestuursakkoord gingen schenden. Je gaat niet eerst in de media vertellen dat je gaat scheiden voordat je partner het weet.”

Jacques van Geest – VPGrave

,,Hoe nu verder? Nou, als ik dat wist. Er zijn nu waarschijnlijk twee mogelijkheden. Of LPG gaat met steun van VVD een minderheidscollege vormen. En probeert hiermee de periode uit te zingen. Of het CDA gaat met de drie huidige oppositiepartijen samenwerken. En dan hopen we op steun van Keerpunt 2010. Maar er komt per definitie een minderheidscollege. Op gemeenteniveau kunnen er geen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, zoals bij landelijke verkiezingen.”

,,Ben Litjens van Keerpunt 2010 heeft de

sleutel in handen. Als het gaat om de

toekomst van Grave.

Het is in onze ogen ongeloofwaardig als de LPG als minderheidskabinet doorgaat.”

,,Donderdag komt er een extra raadsvergadering. Wij gaan daar vooral goed luisteren. Wij zijn niet in de positie om onze mening door te drukken. Als het CDA met ons mee gaat werken, dan hebben we een grotere stem in het geheel. Alleen dan moet Keerpunt 2010 deze samenwerking ons ook gunnen.”

,,Een opiniepeiling houden is niet meer relevant. De uitkomst kun je raden, dat verschilt niet veel van Mill. Het is een achterhoedegevecht, waarbij wordt gewacht op een koninklijk besluit. Maar dan is het wel een kwestie van een kruisje zetten en klaar. Dan mogen we niet meer meebesluiten. We moeten onze bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen. Dan kunnen we tenminste meepraten. De fatale datum is 26 maart. Als we daarna mee gaan doen, dan kunnen wij hier niet meer over meepraten. Dan besluiten andere gemeenten hoe het Land van Cuijk eruit gaat zien”

Ben Peters – wethouder

CDA-wethouder Ben Peters zit in een lastig parket. ,,Ik heb geen idee hoe de toekomst er als wethouder uitziet.”

Er zijn vier mogelijkheden. Hij kan ondanks de breuk tussen LPG en CDA zijn periode als wethouder gewoon uitzitten; hij kan door de gemeenteraad worden ontslagen of hij kan zelf ontslag nemen. Dat laatste met onmiddellijke ingang of met een soort overgangstermijn tot er een opvolger is gevonden. Die overgangsperiode kan maximaal een maand duren.

Ben Litjens -Keerpunt 2010

Litjens kon vanwege ziekte niet reageren.

Alle onrust was niet nodig geweest als de Nacht van Ben Litjens, op 20 september 2017, anders was afgelopen. Toen stemde de gemeenteraad over het al of niet aansluiten bij een gemeentelijke fusie. Litjens stemde anders dan zijn fractiegenoten, waardoor er met zeven stemmen voor en acht tegen geen goedkeuring kwam voor deelname aan de nieuwe grote gemeente. Had Litjens in de pas gelopen bij zijn fractie, dan was het vervolg zoals zich dat heeft ontwikkeld niet nodig geweest.

Wat in Grave volgde, was een opiniepeiling in maart 2018. Daar kwam, omdat er drie keuzemogelijkheden werden voorgelegd, geen eenduidig antwoord. CDA en LPG spraken af in de nieuwe zittingsperiode geen uitspraak te doen over een herindeling. Buiten Grave werkten andere gemeenten gewoon door. Met als gevolg dat Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis tot de gemeente Land van Cuijk kwamen per 1 januari 2022. Vorige week besloot de gemeente Mill en Sint Hubert ook aan te sluiten.

Nu de coalitie in Grave is geklapt, is het de vraag hoe het verder moet in het Maasstadje. Er is vooral veel onduidelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *