Dossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Vooruitziende blik Frank Stoffer.

GraverMaat: Boven dit artikel een actie-foto van Frank. De provincie plaatste, op zijn aandringen, platen onder de vangrails ter bescherming voor motorrijders die van de weg geraken. Interim burgemeester Haasjes kijkt toe. 

Ons Keerpunt 2010 lid Frank Stoffer stuurde mij zijn Algemene Beschouwingen  uit 2013.

Hij schreef in zijn e-mail: “Ik moest na al dit nieuws de afgelopen dagen denken aan de algemene beschouwingen die ik in 2013 had geschreven als onafhankelijke fractie. Vooral het hoofdstuk ‘Zwanenzang’ is zo typerend voor de huidige situatie; men ziet de geschiedenis herhaalt zich.”

Hij vormde toen de fractie Frank Stoffer.

Een passage ging over de bestuurlijke toekomst van Grave; onder de noemer Zwanenzang schreef hij:

Zwanenzang.

De interim-burgemeester van Naarden, mevrouw Sylvester, heeft onlangs een zeer een interessante column in Trouw geschreven.

Haar bevinding in meerdere gemeenten, dat de lokale democratie ernstig uitgehold is, sluit naadloos aan bij de situatie van Grave van dit moment.

Zij betoogt dat kleine gemeenten allang niet meer zelfstandig zijn.

Kleine gemeenten kunnen hun taken vandaag de dag vaak alleen nog maar uitvoeren door samenwerkingsverbanden op te richten met andere gemeenten.

Het beleid van deze samenwerkingsverbanden drukt een zwaar stempel op dat van de gemeenten en hierdoor worden zowel de zijzelf als hun raden automatisch op afstand gezet en gaan zij zelf dus niet meer direct over de uitvoering van hun taken.

Precies wat we in Grave (hebben) zien gebeuren.

De gemeente Grave kent dezelfde zwanenzang als het eerstvolgende vestingstadje, stroomafwaarts, Ravenstein. De gemeenteraad aldaar kreeg een decennium geleden jaar op jaar een gelijksoortige begroting gepresenteerd als wij op dit moment, met een vergelijkbare stijging van de lasten en dito daling van het voorzieningenniveau.

Voormalig waarnemend burgemeester Keijzer omschreef de situatie treffend: ‘De gemeentebelastingen van Ravenstein zijn al veel hoger dan in omliggende gemeenten. Toch blijft de begroting gaten vertonen. ‘We kunnen niet doorgaan met de belastingen te verhogen. Het moet nog wel leuk blijven’ (Volkskrant 22 nov. 2000)

Ook in Trouw wond de burgemeester er geen doekjes om: ‘Geen extra voorzieningen maar wel een serie blauwe enveloppen in de brievenbus met de hartelijke groeten van het gemeentebestuur, dát zou pas op verzet hebben gestuit.’ (Trouw, 18 nov. 2000)

Een enkele autochtoon vindt het ‘wel jammer’ dat het stadje de zelfstandigheid verliest. De rest interesseert het niks of is ronduit vóór herindeling. ‘Of op het bordje nou ‘Ravenstein, gemeente Oss’ staat, of gewoon ‘Ravenstein’, wat maakt het uit?” (Trouw, 18 nov. 2000)

Ik besluit dit hoofdstuk met een eigen interpretatie op een citaat van onze commissaris van de koning, Wim van de Donk:

Beste raadsleden van de gemeente Grave, laten wij toch het voorbeeld van Ravenstein volgen, want het samenvoegen van gemeenten kan goed uit pakken.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *