Dossier samenwerking Land van CuijkGrave LokaalLaatste Nieuwspermanente campagneRegionaalUit mijn archiefVoorpagina

Bericht uit het verleden. Graafse coalitie bungelt.

GraverMaat: Op deze site vond ik een bericht van 8 januari 2010! Nu toepasselijk. Want het vertrouwen is opgezegd in elkaar.
Bij de Scheepswerf, vlakbij de Loswal, liggen drie cruiseschepen uit dezelfde serie op een rijtje.

De Graafse coalitie van CDA, VVD en LPG bungelt. De Lokale Partij Grave overweegt haar steun aan de andere twee regeringspartijen in te trekken. Vrijdag valt de beslissing.

Donderdag hielden de raadsfractie en het partijbestuur een bijna twee uur durende fractievergadering over het onderwerp. Maar ze kwamen er niet uit. Vrijdag komt de partij opnieuw bij elkaar. Dan krijgt ook de achterban van de partij een stem in de beslissing.

“We hebben de hele avond gediscussieerd. Maar het is een moeilijk besluit. Is het goed voor Grave, ja of nee? De fractie was niet compleet, en een beslissing als deze willen we toch wel met de hele fractie nemen. Dat doe je niet in een petit-comite”, zegt fractievoorzitter Anja Henisch.

Na de gemeenteraadsvergadering van dinsdag maakte Henisch bekend woedend te zijn op VVD en CDA. Dat heeft te maken met het opknappen van de Loswal, een belangrijk punt voor de LPG. De raad vergadert 26 januari over het onderwerp. Maar dat had ook gemakkelijk dinsdag gekund, vindt de LPG. De VVD en een deel van het CDA stemden tegen het voorstel meteen een bslissing te nemen. Als de LPG haar steun aan de coalitie opzegt, stapt er voor de tweede keer deze raadsperiode een partij uit de Graafse regering. In oktober 2008 deed de PvdA dat, toen wethouder Jacques van Geest afgezet dreigde te worden. De LPG is trouwens niet vertegenwoordigd in het college van B en W. Als de partij uit de coalitie stapt, betekent dat dat CDA en VVD voor toekomstige raadsvoorstellen iedere keer een nieuwe meerderheid in de raad moet zoeken. CDA (vier) en VVD (drie) bezitten samen zeven van de vijftien zetels. LPG heeft er drie.

Die situatie zou dan duren tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *