Dossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneUit mijn archiefVoorpagina

Dreigingsniveau “Grexit” voor Grave verhoogd. Reacties Louis Sparidans, CDA-er van Schipstal uit Mill en CDA staat pal voor CGM.

GraverMaat: Code rood voor Grave?

Na het schrijven van dit verhaal kreeg ik een reactie van de Graafse Meedenker Louis Sparidans. 

Zojuist las ik een opmerkelijk bericht op de CDA website onder de kop Pal staan voor CGM.

 Daarin staat letterlijk het volgende te lezen: 

Het CDA is groot voorstander van één gemeente Land van Cuijk, maar ziet de realiteit van acht andere zetels in de raad – een meerderheid dus – die dat blokkeert.

 

Tijdens het luisteren naar de uitzending van het “hoorspel” vanuit de raadszaal in Mill schrok ik van de opmerking, ik dacht van de voorzitter, dat als Cuijk en Mill beiden uit de CGM combinatie stappen er geen vergoedingen betaald hoeven te worden aan de achterblijvende gemeente Grave.

Het CDA raadslid van Schipstal schreef net dat als Mill na Cuijk uit CGM stapt dit het einde van CGM betekent.

De gemeenteraad van Mill koos voor een vlucht naar voren, in plaats van door te bijten.

Men wil een volksraadpleging onder de gelijke omstandigheden als een gemeenteraadsverkiezing.

Op 23 januari kunnen de stemgerechtigden van de gemeente Mill hun bestuurlijke toekomst bepalen.

In een latere raadsvergadering kan men dan besluiten al of niet aan te sluiten bij Land van Cuijk i.o.

De coalitiepartijen hielden vast aan het opkomstpercentage van 40 %. 

Op het verzoek van het CDA om geen percentage te noemen werd negatief gereageerd, waarop deze partij geen steun gaf aan dit voorstel.

Gezien de bijna 2000 steunbetuigingen voor de aansluiting bij het Land van Cuijk i.o. wordt algemeen verwacht dat Mill alsnog kiest voor de grote fusie.

Als Mill zich aansluit bij deze nieuwe gemeente zal daarna ook besloten moeten worden hoe verder met de ambtelijke organisatie CGM.

Als het gestelde boven klopt dan zal Grave als enige gemeente in CGM blijven met alle gevolgen van dien.

De gemeente Grave zal er goed aan doen om de laatste ontwikkelingen in Mill ook te melden aan Propper en Partners zodat die ook een oordeel kunnen geven over de ontstane situatie rond dit ambtelijk samenwerkingsverband en of allerlei aannames kloppen.

Als het gestelde over de toekomst van CGM klopt dan komt een gevreesd “Grexit” voor Grave dichterbij.

In navolging van de Britten die in meerderheid voor de Brexit kiezen zal Grave onvermijdelijk voor een uittreden uit Land van Cuijk i.o/CGM moeten kiezen.

Dan is een gevreesde “Grexit” aan de orde.

Het CDA kan dan het plan om te fuseren met Oss uit de kast halen.

Deze gemeente is furieus op de gemeente Landerd hebben ze in een zienswijze laten weten op de voorgenomen fusie met Uden.

Louis Sparidans reageerde als volgt:

De vlag kan uit bij de LPG en het CDA

Gehoord de constructieve gemeenteraadsvergadering van Mill van donderdagavond in een wederzijds respectvolle en voornamelijk aangename sfeer (een hele verademing in vergelijking met een gebruikelijke vergadering in Grave!) mogen we de Lokale Partij Grave resp. het CDA wel feliciteren. Het ziet er écht naar uit dat de voorgenomen volksraadplegingin Mill in januari a.s. ertoe zal leiden dat  Grave het daarna HELEMAAL ALLEEN voor het zeggen heeft, zonder zich nog iets te hoeven aantrekken van welke gemeente in het Land van Cuijk ook. Althans vanaf 1 januari 2022. En dát willen LPG en CDA nu juist. Lekker zelfstandig blijven!

Grave kan dan dus weer opnieuw een volledig eigen ambtenarenapparaat opbouwen, niets en niemand meer inhuren en niks meer uitbesteden! Ook geen rapporten meer over de bestuurlijke toekomst; dat is al de eerste bezuiniging. De fractieleden van LPG en CDA zullen

er waarschijnlijk een natte droom van krijgen, veronderstel ik. Een moeizaam bevochten wens zal eindelijk uit komen!

Het zijn flinke jongens en meisjes bij de LPG en het CDA die weten wat ze willen, dus dat komt helemaal goed. En mocht iemand daaraan twijfelen? Ze zullen nog eens versteld komen te staan. Hiep hiep hoera, de vlag kan definitief uit.

En mocht het nog eens ooit anders uitpakken: de LPG kan zich daarna altijd nog opheffen en die mannen van het CDA vinden heus wel een andere bezigheid voor hun toegenomen vrije tijd.

Louis Sparidans

Opmerkelijk bericht op de CDA website.

13 december 2019

Pal staan voor CGM!

CDA-fractievoorzitter Alex van Megen: “We willen geen stap verder van Cuijk, Mill en de rest van het Land van Cuijk afzetten, maar eerder stappen vooruit zetten.

Daarom ben ik blij dat nagenoeg de hele raad, zonder voorwaarden, openstaat voor herindeling.”

In de zienswijze van Grave wordt Cuijk namelijk nadrukkelijk opgeroepen naar een samenvoeging met Grave en Mill te kijken.

Het CDA is groot voorstander van één gemeente Land van Cuijk, maar ziet de realiteit van acht andere zetels in de raad – een meerderheid dus – die dat blokkeert.

Keerpunt 2010 en VVD helpen de grootste voorvechter van Graafse zelfstandigheid aan een meerderheid tegen een samenvoeging van de vijf regiogemeenten.

Het CDA vindt het draagvlak (van 22%) vóór het Land van Cuijk onvoldoende en wil dat de bestuurlijke toekomst onderwerp wordt van een breed, maatschappelijk debat waarbij ook verenigingen, instellingen en mede-overheden (buiten de gemeentegrenzen dus) betrokken worden.

Het afbreken van CGM is het weggooien van vele miljoenen euro’s. Ook neemt de onrust onder medewerkers toe. Zij zoeken hun heil elders. De oplossing voor Grave ligt niet in een nieuw, eigen ambtelijk apparaat. Daarom vecht Grave voor het behoud en de verdere ontwikkeling, ook bestuurlijk, van CGM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *