De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Inwoners Mill naar de stembus over herindeling.

GraverMaat: Het was al vrijdag toen journalist Dennis Greijn van de Gelderlander zijn verslag kon schrijven.

Hieronder enkele citaten:

Volksraadpleging op 23 januari

Kiesgerechtigde inwoners van Mill en Sint Hubert mogen op donderdag 23 januari zeggen of hun gemeente zich alsnog moet aansluiten bij de per 1 januari 2022 te vormen nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Dat is de uitkomst van de raadsvergadering in Mill gisteravond.

Dat er een volksraadpleging gehouden wordt, komt niet helemaal als een verrassing. De twee coalitiepartijen Algemeen Belang’90 en Vier Kernen Partij (VKP) gaven in de aanloop naar gisteravond al aan dit te willen om zo ‘de democratie de ruimte te geven’. Bekend is dat ze allebei eigenlijk niks moeten weten van een grote fusie in het Land van Cuijk.

Het wordt geen officieel referendum, omdat hier een voorbereidingstijd voor nodig is van bijna een halfjaar. Die tijd heeft Mill niet. Zowel de provincie, die voor een grote fusie in het Land van Cuijk is, als Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis, de gemeenten die samengaan, willen voor 1 februari weten wat Mill wil.

Als het aan het CDA lag, voorstander van herindeling, had de gemeenteraad gisteravond gewoon besloten hoe verder. Ook om eindelijk duidelijkheid te geven aan de honderden ambtenaren die in onzekerheid leven over hun toekomst.

CDA’er Mark Janssen: ,,Dit is een proces van traineren van de coalitiepartijen, ook met zo’n hoge kiesdrempel. Er is voldoende tijd geweest, er is al genoeg over gesproken, om nu een besluit te nemen.”

Tijdens de raadsvergadering bood Ad Berends, de man achter het burgerinitiatief ‘Werkgroep gemeente Mill in één Land van Cuijk’, onder luid applaus burgemeester Antoine Walraven 1803 ondertekende zienswijzen aan van inwoners van Mill die voor een snelle herindeling zijn. De gemeente telt bijna elfduizend inwoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *