Dossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De MaasDriehoek: Begroting Grave brengt meer chagrijn dan oplossingen. CDA Grave slaat de spijker op de kop.

GraverMaat: Boven dit artikel plaats ik een “passende” foto; code rood!
Behalve het verslag van Annelies Graafsma plaats ik ook de column van Koos.
“CDA Grave slaat de spijker op de kop; in de eigen harde kop.“
Bezuinigen en aanspreken van de gemeentelijke reserves; het was afgelopen dinsdag de rode draad in de discussie over de gemeentebegroting 2020-2023. De weerstand, in en buiten de raad, tegen de ingediende begroting was groot. Na een bij tijd en wijle heftige discussie werd de begroting goedgekeurd; een aantal bezuinigingen werd geschrapt en de onroerendezaakbelasting met 6,5% werd verhoogd.

Door Annelies Graafsma

Voor de bezuinigingen op subsidies voor sport, cultuur en wijk- en dorpsraden kreeg het College LPG/CDA geen groen licht. Roland Eijbersen (CDA): ‘Op een begrotingstekort van ruim één miljoen euro is de impact van de bezuinigingen van 10% op cultuur en sport klein, maar de impact op de verenigingen en organisaties groot.” Het grotendeels terugdraaien van deze bezuinigingen kreeg brede steun. Het CDA wil naast de subsidie aan de fuserende voetbalclubs (Sportcomplex Kranendonk, red.) nu ook een extra bedrag voor de andere sportclubs. Wethouder Joosten (LPG) werd gevraagd met een ‘gedragen’ sportnota te komen. Het CDA wees tijdens de begrotingsbehandeling op het belang van activiteiten van wijk- en dorpsraden. 25.000 euro zou hierop bezuinigd moeten worden. Rob Bannink (VVD) wist met een kleine meerderheid de handen op elkaar te krijgen voor 10.000 euro bezuiniging.

‘Schoolbiebs blijven’
Inwoners van Grave reageerden afgelopen weken verontwaardigd op het collegevoorstel te bezuinigen op de schoolbibliotheken. Een motie van LPG/CDA, die oproept tot alternatieve financiering te zoeken, zorgde voor verwarring. Tot Astrid Bannink (LPG) duidelijk maakte: de schoolbibliotheken zullen hoe dan ook blijven, ook als er eind 2020 geen alternatieve financiering is. Biblioplus-directeur Cyril Crutz reageert neutraal op die toezegging: “We zien ons als partner van de gemeente en de vraag ‘Kan het nog minder?’ stelt ons teleur. De grote maatschappelijke steun in de afgelopen weken doet ons goed. We gaan aan tafel.”

CDA Grave slaat de spijker op de kop; in de eigen harde kop.

Het CDA slaat de spijker op de kop. Ze willen de inwoners bij het bestuur betrekken. Fijn streven. Zo zijn ze dolenthousiast over de ideeënbus voor inwoners die snel volstroomde. Daar had de gemeente 10.000 euro voor apart gelegd. Nou, zo’n warme worst, daar lusten de Gravenaren wel pap van.

Zo’n grapje kan ook geen kwaad. Het CDA kan rustig verder besturen en het voetvolk is weer enig bezig. Vervelend is het als er ideeën zijn die houtrot aan de wethouderszetel veroorzaken. Het CDA was vierkant (net als andere CDA-afdelingen in het Land van Cuijk) voor een opschoning van de gemeentegrenzen. Maar de LPG, de grootste partij in Grave, niet. Toen die partij het CDA een wethouderszetel aanbood, wisten de Graafse christen-democraten niet hoe snel ze het idee van de herindeling moesten inslikken.

Maar nou begint het te dringen. Door het vertrek van Cuijk is de ambtelijke organisatie Cuijk-Grave-Mill een baksteen in diep zeewater geworden. Mill – u wist het nog niet, maar ik zeg het alvast – gaat op 12 december aansluiten bij Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. En dan staat Grave in zijn blote kont. Achterlijk zijn ze bij het CDA niet, maar de paniek kan nooit erg genoeg zijn om de wethouder op te geven.

Dus moest er een list bedacht worden. Kern van die list: rekken, uitstellen, opnieuw bekijken, onderzoeken, praten en uitstellen maar weer. Zo houden ze hun wethouder nog wel de volle vier jaar van de straat.

Het volk laten meebeslissen, kan pas bij de eerstvolgende verkiezingen (maart 2021), vindt het CDA. Van internet-stemmen (met keurig voor iedere inwoner een aparte veiligheidscode) zoals ze onlangs in Sint Anthonis, Cuijk en Boxmeer deden voor het stemmen op de nieuwe naam, heeft het CDA Grave nog nooit gehoord. en mocht iemand door deze ballon prikken, dan is er nog de truc van het eindeloos verbreden van de discussie.

Samengaan met de buren wil CDA Grave nu niet, maar om tijd te winnen, gooien ze ineens de lachwekkende suggestie van een fusie met Oss of Uden of Heumen of Wijchen op tafel. Mocht die discussie niet lang genoeg duren, dan kunnen ze er ook nog Nijmegen of Den Bosch bijhalen.

Het CDA denkt de spijker op de kop te slaan. Echter, het is een roestige vijfduimse in hun eigen harde kop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *