Dossier samenwerking Land van CuijkGrave PolitiekIngezondenpermanente campagneRegionaalVoorpagina

De geloofwaardigheid van het CDA.

GraverMaat: Grave Politiek stuurde me de volgende bijdrage:

Het motto van het CDA-verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was: “Samen sta je sterk!”.

“Als geen andere partij heeft het CDA zich in de aanloop naar de verkiezingenhard gemaakt voor één gemeente Land van Cuijk”, zo was op te tekenen uit de mond van CDA-raadslid Alex van Megen. Daar had hij gelijk in.

Echter, de ferme verkiezingsbelofte van het CDA bleek enkele weken na de verkiezingen al verdampt te zijn toen lijsttrekker Ben Peters een wethouderszetel kon bemachtigen. Daarvoor moest hij wel bij de LPG in bed kruipen en beloven dat hij en zijn partij zich achter het standpunt van de LPG zouden opstellen en vier jaar lang geen woord zouden bezigen over het onderwerp één gemeente Land van Cuijk: zwijggeld voor een wethouders baantje. Kun je het bedonderen van kiezers beter samenvatten?

Het verkiezingsmotto ‘Samen sta je sterk’ werd in een handomdraai vervangen door ‘Ieder voor zich, Peters eerst

Maar nu wordt de partij ingehaald door een nieuwe politieke realiteit Cuijk heeft geen zin meer in een fusie met Grave (en Mill). Cuijk gaat voor één gemeente Land van Cuijk en als Grave daaraan niet meedoet, dan is dat een Graafs probleem.

Daarbij komt dat onlangs het zoveelste (geldverslindende) rapport over de bestuurlijke toekomst van Grave verscheen met de duidelijke conclusie dat een zelfstandig Grave niet duurzaam kan zijn. Ook dat is politieke realiteit.

Komende dinsdag is er (alweer) een raadsvergadering over de vraag wat Grave met zichzelf moet. De vergadering biedt het CDA een uitgelezen kans voor om zijn misstap van vorig jaar te herstellen en terug te keren naar zijn verkiezingsmotto: ‘Samen sta je sterk’. Dat moet niet moeilijk zijn voor een partij die van huis uit bekend is met schuld- en boeterituelen. Biechten lucht op en herstelt vertrouwen.

De geloofwaardigheid van het CDA staat andermaal op het spel.

Wil Baaijens, Hans Satter; www.gravepolitiek.nl  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *