Laatste NieuwsLandelijkVoorpagina

Kan ook in Grave de vlag uit?

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben de fusie van gemeenten in het Gooi beëindigd. Dat maakte de provincie gisterochtend bekend. Het gaat om de geplande fusie van Huizen, Blaricum en Laren en het samengaan van Wijdemeren en Hilversum.

Reden voor het stopzetten is het ontwerpplan voor de gemeentelijke herindeling dat minister Ollengren naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg heeft gestuurd.

Spelregels

”Wij hadden gerekend op een aanscherping, maar het is de andere kant opgegaan.”.  Zegt gedeputeerde Jack van der Hoek. De procedures voor de herindeling in Gooi en Vechtstreek zijn destijds begonnen op aanwijzing van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken.

”Die was tot de conclusie  gekomen  dat de regionale bestuurskracht van de betrokken gemeenten  onvoldoende was.. Sindsdien  is er veel tijd en energie in die fusies gestopt en nu worden tijdens de wedstrijd de spelregels veranderd”, zegt Van der Hoek.

Hij was er van uitgegaan dat voor lopende procedures nog het oude beleid zou gelden. Hij schat in dat het met het nieuwe beleidskader heel moeilijk zal worden om de in gang gezette erdoorheen te krijgen bij de minister en het parlement.

”In het vorige beleidskader gold gebrek aan regionale bestuurskracht als een criterium. Daarvan is nu geen sprake meer. In het nieuwe beleidsplan speelt gebrek aan bestuurskracht alleen nog een rol als een gemeente financieel ongeveer door haar hoeven zakt.”

Verantwoordelijk

Reden voor de provincie om het bijltje erbij  neer te gooien, nog voordat het beleidskader definitief is geworden. GS verwachten niet dat Ollongren nog tot andere inzichten zal komen en willen de betrokken gemeenten niet langer in onzekerheid laten. Van der Hoek: “Het is nou aan de gemeenten en aan de minister. Bij hen ligt nu de verantwoordelijkheid om samen tot een oplossing te komen. De minister zegt andere mogelijkheden te zien. Dat moeten we afwachten”.

Gemeenten: Nu vol inzetten op versterking van regionale samenwerking. “Eindelijk duidelijkheid fusie!” 

Het nieuwe beleidsplan hecht aan draagvlak.

Vlucht vooruit om druk te zetten.

Nu Ollongren met dit opmerkelijk  onopmerkelijke stuk is gekomen, zijn de meeste gemeenten hier blij. Gedeputeerde Staten echter zijn danig in hun wiek geschoten. Van de weeromstuit hebben ze de stekker direct uit de fusies getrokken.

Webmaster Jacques Leurs: ik ben benieuwd hoe de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant met dit gewijzigde standpunt van de minister omgaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *