De GelderlanderLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Verbazing om bouwstop bij varkensboer.

Varkenshouder Peters in Haps is verrast door de bouwstop die is opgelegd door de gemeente Grave voor de bouw van een varkensstal aan de Lageheiweg in Escharen, waar hij eigenaar van is.

Volgens een woordvoerster was hij helemaal niet op de hoogte van die bouwstop. Sterker nog, hij is helemaal niet bezig met de bouw van een nieuwe stal. ,,We zijn bezig met de aanleg van een luchtwasserkanaal met spuiwateropvang. We zijn daar ook niet mee gestopt.”

De buurt, die zegt al langer problemen te hebben met het varkensbedrijf (niet varkenshandel en transportbedrijf Peters, zoals eerder geschreven) meldde zich vorige week bij de gemeente toen ze bouwactiviteiten zagen. De gemeente Grave ging met de bouwstop over tot actie. ,,Maar wij zijn daar niet over geïnformeerd.”

Volgens haar kan er niet begonnen worden met de bouw van de stal, omdat de gemeente Grave daar nog geen vergunning voor heeft afgegeven. De nieuwe stal moet de oude, die leeg staat, vervangen. Het moet de tweede nieuwe stal op het terrein worden.

,,We willen de oude stal inwisselen voor een nieuwe, zodat de varkens een beter leven hebben. De buurt is bang dat we willen uitbreiden. Maar dat mogen we op die plek niet. Er komen niet meer meters bij.”

Stankoverlast

De verhouding tussen de ondernemer en de buurt is niet goed. Ook bij de bouw van de eerste nieuwe stal, kwamen ze in het geweer. Een aantal buurtbewoners klaagt over stankoverlast en de uitstoot van fijnstof. ,,Maar we doen optimaal ons best om het hier niet te laten stinken. Toch geloven ze ons bij voorbaat niet. We krijgen de zwartepiet toegespeeld, alleen omdat ze de nieuwe stal willen tegenhouden. Als we ze uitleg willen geven, krijgen we te horen dat ze dat niet willen. Kom kijken, dan kun je het verschil zien tussen een oude en een nieuwe stal.”

Dat de buurt klaagt over niet goed functionerende luchtwassers en over illegaal gebruik van de oude stal, vinden ze bij Peters onbegrijpelijk. ,,We hebben controles gehad van de ODBN (milieudienst, red.). De oude stal is gebruikt tot de datum waarop dat mocht en die staat nu nog steeds leeg. Met de luchtwassers is niets mis.”

Het bedrijf aan de Lageheiweg is volgens de woordvoerster al sinds 1996 in bezit van varkenshouder Peters en is niet in 2012 overgenomen zoals de buurt beweert. ,,Er zitten een paar mensen in de buurt de boel op te stoken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *