“Optreden gemeente Grave geen uitzondering.: Geert Verstegen.

Het ‘geval Escharen’ is exemplarisch voor veel dorpen en gemeenten in Brabant, zegt Geert Verstegen, voorzitter van Stichting Brabants Burgerplatform. ,,Dit komt overal voor.

De stichting zet zich in voor Brabanders wier omgeving onder druk staat door de ‘vee-industrie’. ,,Het optreden van de gemeente Grave is geen uitzondering. Een veehouder probeert een vergunning te krijgen voor een stal op een plek waar het eigenlijk niet kan. De wethouder wordt ingefluisterd door een ambtenaar, die duidelijk dienaar is van het boerenbelang. Dat heet de vierde macht. Die blijft jaren zitten, terwijl wel andere wethouders aantreden. Burgers worden aangevallen in hun eigen omgeving en moeten zich snel en vaak verdedigen tegen hun eigen overheid. Ze huren advocaten in en moeten veel geld betalen om de dossiers van de gemeente compleet te krijgen. Dit voelt onrechtvaardig en vergroot de kloof tussen burgers en politiek.”

Volgens de Graafse wethouder Ben Peters is deze week terecht een bouwstop opgelegd. Als ondernemer Peters toch bouwt, kan hij op dwangsommen rekenen. Wat niet wil zeggen dat er in de toekomst niet gebouwd mag worden. ,,Maar dan moet hij wachten tot we een vergunning hebben afgegeven.”

Peters kan zich best voorstellen dat buurtbewoners het idee hebben dat de varkenshouder de hand boven het hoofd wordt gehouden. ,,Maar in het verleden hebben we bij het bedrijf opgetreden. En nu ligt er een bouwstop.” Volgens Peters moet goed uitgezocht worden of een vergunning kan worden afgegeven of niet. ,,Dat moet juridisch waterdicht zijn. Maar tegen iedere afgegeven vergunning is het mogelijk bezwaar te maken.”

Varkenshandel Peters was niet bereikbaar voor commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: