De GelderlanderLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

“Die stal komt er tocht wel….”

Veehouderij overlast

Een varkensboer die zijn eigen gang mag gaan en buurtbewoners die worden geschoffeerd. Dan is het vertrouwen in de overheid ver zoek.

Er is lichte hoop, maar vooral scepsis. Dat de gemeente Grave de bouw van een varkensschuur in de buurt heeft laten stilleggen, dat is voor de bewoners van de Lageheiweg in Escharen en omgeving goed nieuws. Maar: ,,Die stal komt er uiteindelijk toch”, vrezen ze.

Ooit, nog niet zo heel lang geleden, was het een fijne plek om te wonen. ,,Mooie omgeving, mooie natuur”, zegt Gerda Arts. Tot de oude boer die op nummer 9 woonde zijn boeltje verkocht aan varkenshandelaar Peters in Haps die er in 2012 begon.

De buurt zag het lijk al drijven toen die meteen een bouwaanvraag indiende voor een nieuwe grote varkensstal. Ook al kwam die te liggen in een extensiveringsgebied (waar normaliter op het gebied van intensieve veehouderij niets kan), toch werd een vergunning afgegeven. Protesten van de buurt haalden niets uit. ,,Van een boer heb je geen last, maar er is industrie voor in de plaats gekomen”, zegt Wim van Kempen.

Bewoners klagen nu over de uitstoot van fijnstof en stankoverlast, waar ze al voor vreesden. Over het overtreden van de regels in de tussenliggende jaren. Over niet goed werkende luchtwassers, over een oude varkensstal die illegaal werd gebruikt maar vooral over een overheid die er niets aan lijkt te doen.

Het vertrouwen in de gemeente Grave is weg, ook al is de bouw van opnieuw een grote stal stilgelegd. ,,Maar waarom is Peters met de bouw begonnen”, vraagt directe buurman Hans de Groot zich af. ,,Is het arrogantie of weet hij dat hij toch een vergunning krijgt? Het zou me niet verbazen als hij morgen weer met de bouw begint.”

Wat de bewoners stoort, is dat ze nergens bij worden betrokken. De bouw van de vorige nieuwe stal was al beklonken voor ze er erg in hadden. Bij verzoeken om inzage in de nieuwste bouwplannen, werden ze op het gemeentehuis eerst met een kluitje in het riet gestuurd. Ze moesten een advocaat inschakelen en wob-verzoeken (Wet openbaarheid bestuur) indienen om erachter te komen wat hen te wachten staat. ,,Ons wordt onrecht aangedaan”, zegt Arts. ,,Wij zijn bang voor onze gezondheid”, zegt Van Kempen.

Een nieuwe stal bouw je niet zodat je varkens er wat ruimer bij komen te zitten. Er komen alleen maar dieren bij. De stankoverlast wordt groter en de fijnstof, die veel verder reikt dan de nabij gelegen woningen, neemt toe. Een gegronde angst? ,,We maken ons er grote zorgen over.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *