Citaat van de dag 6: Wie bij “ons” hoort kun je toch niet wegsturen?

De nadruk wordt dan gelegd op de succesvolle integratie, legt Leurs uit.

“De persoon wordt bekeken vanuit de ogen van mede-Nederlanders. Wie bij ‘ons’ hoort, kun je toch niet wegsturen?” Die gedachtegang zegt eigenlijk dat wie voldoende assimileert, het verdient om in Nederland te blijven. Die vernederlandsing is ook waar de pers zich op richt. Het gebrekkige migratiesysteem wordt daarentegen niet bevraagd. En als het al besproken wordt, gebeurt dat oppervlakkig.

Geworteld

Media houden vaak op bij de constatering dat ‘het systeem sneller moet’, ziet Leurs. “Er wordt niet gevraagd waarom het beleid is zoals het is en welke principes erop geënt zijn.” Media schrijven liever over ‘vluchtelingenstromen’ of  ‘massa’s’, waardoor asielzoekers gedehumaniseerd worden, omschreven als een bedreiging en weggezet als ‘de ander’. De andere mogelijkheid is een human-interest verhaal over de succesvol geïntegreerde vreemdeling die ‘net als wij’ is en daarom zijn burgerschap heeft verdiend.

Leurs merkt in zijn werk dat veel jonge vluchtelingen dat laatste frame hebben geïnternaliseerd. “Het is vaak een van de eerste dingen die ze zeggen: dat ze een succesvol geïntegreerde vluchteling moeten zijn, anders dan het negatieve stereotype dat als bedreiging wordt gezien. Er is een expliciete drang om het goed te doen in de ogen van Nederlanders en zo snel mogelijk als een van hen gezien te worden.”

lezen klik hieronder.

https://www.oneworld.nl/movement/wie-mag-nou-in-nederland-blijven/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: