Opmerkelijk: geen steun van het CDA en Liberaal Land van Cuijk.

Cuijk onderzoekt komst van een ‘energiehuis’

Pand toont mogelijkheden op gebied van energiebesparing

De gemeente Cuijk krijgt mogelijk een zogeheten energiehuis. Wethouder Gerard Stoffels moet van de gemeenteraad onderzoeken of dit haalbaar is. Een energiehuis is een pand waarin inwoners kunnen zien wat ze zelf in hun eigen huis zoal kunnen doen aan energiebesparing.

Het Cuijks energiehuis komt uit de koker van GroenLinks. Het initiatief van Mike van Diemen, bij de raadsverkiezingen in maart met 19 jaar een van de jongste lijsttrekkers van het land, kreeg gisteravond voldoende steun voor een raadsmeerderheid. ABC (4 zetels), SP (2) en de eenmansfracties van PvdA, Lijst Baudet en D66 steunen het plan van eenmansfractie GroenLinks. Daarmee stemden tien van de negentien raadsleden voor.

Volgens Van Diemen heeft ‘de gemiddelde Cuijkse inwoner een tekort dan wel een overvloed aan informatie rondom de mogelijkheden voor energiebesparing’.

De Cuijkse GroenLinks-voorman verwijst naar de gemeente Helmond, waar met hulp van vrijwilligers zo’n energiehuis is opgericht.

,,Zo’n energiehuis kan ook in Cuijk een impuls zijn voor inwoners om eigen energiebesparende maatregelen te nemen. Door ze in de praktijk te laten zien wat mogeijk is. Denk aan hoe je je huis beter kunt isoleren bijvoorbeeld. En iedereen kan zo makkelijk even naar binnen lopen, ook voor praktisch advies.”

Volgens Van Diemen kan, door voor een locatie in het centrum van Cuijk te kiezen, tegelijkertijd ook iets gedaan worden tegen de vele leegstaande winkelpanden in het Cuijkse winkelhart.

Laagdrempelig

Ton van Boekel (ABC) vindt het een goed plan de haalbaarheid van een energiehuis te onderzoeken. ,,Dit kan een erg laagdrempelige manier zijn om burgers te wijzen op wat er mogelijk is aan energiebesparing.”

PvdA’er Rob Poel spreekt van ‘een welkome aanvulling’. Mariëlle van Zuilen (D66) vindt het ‘een prima plan’. ,,Misschien kunnen we in het onderzoek ook initiatieven als het Cuijks Energie Collectief, TechnoPromo en Buurkracht meenemen.”

Wethouder Stoffels moet nu gaan kijken wat er mogelijk is. Volgens de Cuijkse wethouder Duurzaamheid kunnen inwoners al terecht voor (digitaal) advies hoe duurzamer te wonen en te leven. Hij doelt op het digitale loket Brabant woont slim, te raadplegen voor mensen in het noordoosten van de provincie, waartoe het Land van Cuijk behoort.

Volgens Van Diemen kan zo’n energiehuis, mits het ‘genoeg bekendheid’ krijgt, ook een regionale – Land van Cuijkse – functie krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: