Grave: wat willen Cuijk en Mill ?

Grave stelt nog deze week de vraag hoe de gemeenteraden in Cuijk en Mill aankijken tegen de optie te fuseren tot één gemeente CuijkGraveMill (CGM). Pas als die antwoorden binnen zijn kan Grave verder kijken naar de bestuurlijke toekomst.

Dat maakte fractievoorzitter Astrid Bannink van coalitiepartij LPG gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering duidelijk. Vooral de reactie vanuit Cuijk is interessant. LPG en CDA hebben onlangs gezegd dat ze geen medewerking verlenen aan een herindeling tot een grote gemeente Land van Cuijk. Maar dat onderzocht moet worden wat de mogelijkheden zijn voor Grave als zelfstandige gemeente of een samengaan met Cuijk en Mill.

Maar in Cuijk is alleen de coalitiepartij ABC voor een samengaan met Grave en Mill. ABC zit zelfs niet op één lijn met coalitiegenoot Liberaal Land van Cuijk. Die is voor een grote gemeente Land van Cuijk met Boxmeer, Sint Anthonis, Cuijk, Grave en Mill. In Cuijk worden al voorbereidingen getroffen desnoods met alleen Boxmeer en Sint Anthonis verder te gaan.

,,En als Cuijk aangeeft niet voor een gemeente met Grave en Mill te zijn, hoeven we ook niet verder met het onderzoeken van die optie”, is de conclusie van de LPG-voorvrouwe Bannink. In dat geval blijft voor CDA en LPG alleen de optie zelfstandig blijven open. Een vraag blijft bij Bannink hangen: ,,Wat schieten de inwoners van Grave op bij een grote gemeentelijke herindeling?” Antwoord kreeg ze gisteravond niet.

Jacques van Geest van de oppositiepartij VPGrave vindt dat Grave zich met dit standpunt in de regio ‘volstrekt belachelijk’ maakt. Zijn voorstel was mee te blijven praten over een grote gemeente Land van Cuijk. ,,En dan kunnen we altijd nog van de mogelijkheid gebruik maken ‘nee’ te zeggen. Maar als we niet meer aan tafel zitten, lopen we het risico dat we straks niets meer kunnen dan accepteren wat anderen voor ons bedacht hebben. Het zou fantastisch zijn als Grave zelfstandig kan blijven, maar analyse wijst uit dat dat niet kan.” Van Geest: ,,Straks zal blijken dat Grave niet eens in staat is een sluitende begroting voor te leggen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: