De slag bij de “Elfde Brug” herdacht.

Foto: Annelies Graafsma.

Foto: Annelies Graafsma.
 ‘Als kinderen ruzie maken dan leren we ze om niet te vechten maar om het met elkaar uit te praten’, zegt Burgemeester Lex Roolvink tijdens de 74ste herdenking van de bevrijding van het zuidelijk Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

“Ook in de internationale diplomatie zou het zo moeten werken. Zeker regeringsleiders vervullen daarbij een voorbeeldfunctie, zij zijn het voorbeeld voor onze jeugd. Hun uitspraken worden breed uitgemeten in de sociale media’. Burgemeester Roolvink pleit voor voorbeeldgedrag door als leider altijd in gesprek te blijven en koste wat kost een gewapende strijd te vermijden. Pete Hoekstra, ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland is aanwezig bij de herdenking bij de Thomsonbrug in Grave. De burgemeester lijkt de ambassadeur aan persoonlijk te spreken: ‘Als we even nadenken kennen we allemaal wel uitspraken van regeringsleiders die niet beantwoorden aan het ideaalbeeld’.

Leerlingen van groep-8 van basisschool De Ester zijn onder de indruk op de plek waar op 17 september 1944 een korte strijd om de brug heeft gewoed. Zij leggen bloemen bij het monument voor de gevallenen. De Amerikaanse Generaal Scaparotti, Supreme Europees Commandant,  toont na de herdenking veel belangstelling voor wat er bij de brug is voorgevallen. Op 20 september is de herdenking bij de brug in Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: