“Cuijk heeft Grave al de rug toegekeerd”

In de raadsvergadering van Grave van 18 september werden opnieuw heel veel woorden besteed aan wel of geen zelfstandigheid van Grave. Maar een  echte discussie werd het nooit.
‘De bevolking heeft gekozen’, stelt Astrid Bannink (LPG), strijdlustig als altijd. Jacques van Geest (VPGrave) die vragen stelt bij deze conclusie, dient ze hard van repliek: ‘U zit hier met twee leden, wij met zes. Dat zegt genoeg! Wij doen wat onze burgers willen.’

In het bestuursakkoord van de coalitiepartijen LPG en CDA is vastgelegd dat er een nieuw onderzoek moet komen naar twee varianten: Cuijk, Mill en Grave samen òf Grave zelfstandig. Na dit onderzoek moet er weer een opiniepeiling komen. Litjens (Keerpunt-2010) vraagt zich af waarom nog een onderzoek: ‘Cuijk heeft Grave al de rug toegekeerd en wil verder met Boxmeer en St. Anthonis.

Bannink beaamt dat in dat geval alleen de optie Grave-zelfstandig overblijft. Maar Van Megen (CDA) ziet ook dan nog wel kansen. Hij wijst op het idee van een “kernendemocratie”, inzet van het CDA bij de verkiezingen.

Van Megen: ‘Zelfstandigheid heeft niet onze voorkeur, maar er zijn genoeg alternatieven. Denk aan een federatie van gemeenten of actieve samenwerking met andere gemeenten.’

Na een schorsing roept Van Geest de coalitiepartijen op om bestuurskracht te tonen. Van Geest: ‘LPG lijkt de gemeente te willen besturen zoals een vereniging, waarin de algemene ledenvergadering bepaalt wat er gebeurt. Maar zo werkt een gemeentebestuur niet. U bent gekozen om namens de burgers besluiten te nemen’. In een nieuwe opiniepeiling ziet hij helemaal niets. ‘Een referendum over één afgerond voorstel, dat zou kunnen. Maar toen wij een referendumverordening voorstelden wees u dit af’, houdt hij de LPG voor. Het wachten is nu op de gemeenteraden van Cuijk en Mill.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: