Armeense kinderen die onderduiken hebben gelukkig ook een “Jan de Rijk” in de buurt. Zelfs een prinses spreekt zich erover uit.

Hier staat  Jan de Rijk voor het Kantongerecht in Boxmeer, 2007, i.v.m. een rechtszaak tegen hem en enkele anderen n.a.v. geweldloos protest tegen het uitzetten van asielzoekers. De rechtszaak ging over lokaalvredebreuk. Jan en de anderen, waaronder Marion Hulsebosch, werden vrijgesproken.
Jan was jarenlang een “lichtend” voorbeeld voor mij in de debatten over het Graafse asielbeleid en de komst van het AZC in de voormalige Bons kazerne.
Toelichting:
Deze foto was een van mijn eerste foto’s die ik nam na de zitting in het Boxmeerse kantongerecht.
Al dagenlang volg ik al het nieuws over de twee Nederlandse kinderen die naar Armenië uitgezet worden. Nu zijn ze zelfs ondergedoken als laatste redmiddel. Zelfs de twee christelijke partijen in de coalitie zwijgen in alle talen! En in Grave zal de motie van o.a. de CDA gemeenteraadsfractie Waalwijk wel niet behandeld worden. Ik moest de afgelopen dagen veel denken aan de actie van Jan de Rijk e.a. Gelukkig krijgen ze nu hulp zoals Jan de Rijk dat al in 2006 deed. 
Dj Jeroen van Inkel haalde een column van Youp van ’t Hek aan die vond dat er toch minimaal één parlementariër moet zijn die een oplossing kan bedenken voor de kinderen. „Deze kinderen zijn onschuldig”, beaamde Laurentien. „Ik ben het ermee eens dat we een oplossing moeten zoeken.”
De Gelderlander schreef bij zijn overlijden:
Conscientieus; nauwgezet; gewetensvol. Het woord dringt zich op bij verschillende bekenden van de Graafse politicus Jan de Rijk. Conscientieus. Ze noemen hem mild. Ingetogen en intelligent. Diplomatiek ook. Fatsoenlijk. Maar geen doetje. Jan de Rijk was pietje precies. Geen man van grote woorden, van veel woorden evenmin. Wat hij zei, moest kloppen. En dat deed het. Tot bewondering van de plaatselijke ambtenaren, zo het schijnt.
Veel weerstand riep De Rijk niet op. Al was hij wat eigenwijs, en soms wat te gedetailleerd volgens sommigen. Neem de oprichting van VPGrave, het Graafse verbond van D’66, Groen Links, PvdA en SP, dat er zonder De Rijk misschien niet was. Dat hij zich bekommerde om de komma’s was bekend, maar ook kleur ging hem aan het hart. “De rode letters zijn te bruin” schreef hij over het logo. “Absoluut verboden is de afkoring VPG. Lijkt zo op die andere partij, LPG.
 
De man met de karakteristieke baard werkte op de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en zette zich in voor de Protestantse Kerk in Grave.
 
Vasthoudend was hij vooral op het vlak van asielzoekers. Bij een (ja,geweldloos) protest tegen uitzetting van een familie in 2006 werd hij opgepakt wegens lokaalvredebreuk.
Vijftien jaar (1990-2005) was De Rijk raadslid. Voor Groen Links dus, al begon hij bij de PPR. Stoppen deed hij niet met een feestje, maar met een symposium. Het thema?
Samen leven in de samenleving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: