Groenafval wegbrengen moet gratis blijven

Ruim 61 procent van de deelnemers van de raadpleging van onderzoeksbureau TipLandvanCuijk vindt het onterecht dat er een tariefverhoging is doorgevoerd voor het wegbrengen van afval. “Dit voelt als straf krijgen, omdat je iets erg goed doet.”

Door: Aileen van Tilburg; de MaasDriehoek

Per 1 augustus zijn er tariefverhogingen doorgevoerd voor het wegbrengen van afval naar de milieustraat in Haps. Hogere verwerkingskosten worden als reden genoemd. Het wegbrengen van hout, gips, grond, puin, harde kunststoffen en grof tuinafval was voorheen gratis en kost nu 7,50 euro per halve kuub. De tarieven voor aangeboden grof huishoudelijk restafval, dakleer en zogeheten C-hout (zoals tuinschermen en weipalen) op de Hapse stort langs de A73 zijn gestegen van de 12 naar 15 euro per halve kuub. Ook de blauwe zakken zijn duurder geworden.

Vooral de verhogingen voor groenafval, vallen niet in goede aarde bij de ruim 340 respondenten. “Bij ons waait veel blad van gemeentelijke eikenbomen in de tuin. Het is volstrekt onterecht dat we nu moeten betalen om dit blad af te voeren”, schrijft iemand. Een ander zegt: “Ik ben bang dat steeds meer mensen dan illegaal gaan storten.”

De ondervraagden geven aan van plan te zijn meer afval in de kliko te stoppen (52 procent) of op te stoken (37 procent). Ruim 57 procent gaat minder afval wegbrengen naar de milieustraat nu het duurder is geworden.

Ook is de respondenten gevraagd naar mogelijke oplossingen. Groen afval gratis wegbrengen wordt het vaakst genoemd. Daarnaast stelt een aantal personen voor om de afvalstoffenheffingen verhogen of vaker tariefzakken ophalen. Iemand zegt: “Gratis ophalen hoeft niet, maar toegankelijk en betaalbaar voor iedereen is wel wenselijk.”

TipLandvanCuijk
De resultaten van de raadpleging zijn na te lezen op
www.tiplandvancuijk.nl. Daar kun je ook inschrijven en meepraten over onderwerpen die spelen in de regio.

Aanvulling van Facebook:

 

Stortkosten voor een emmertje en mandje met afval ‘slechts’ €7,50.

Wat CDA Mill en Sint Hubert betreft moeten we dit besluit terugdraaien en alternatieve oplossingen regelen voor mensen uit onze gemeente.

De keuze altijd geld te vragen voor het storten voor groenafval, schone puin en hout is wat ons betreft een ongewenste lasten verhoging.

Kunnen we niet eens goed kijken in hoeverre we de kosten voor afval inzameling kunnen verminderen?

En of bijvoorbeeld x aantal keren per jaar gratis welkom bij de milieustraat !!

Goede ideeën? Denk met ons mee. Stuur een fb bericht. #denken #delen#doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: