Provincie wil vaart achter herindelingsproces.

De provincie Brabant spoort de gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis en Cuijk met een brief aan tot vaart achter herindeling.
Het herindelingsproces in deze regio ligt op zijn gat. De nieuw gekozen gemeenteraden van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis hadden al een nieuw plan van aanpak moeten hebben om te kijken hoe ze verder wilden gaan. Maar zo’n plan vanuit de colleges van burgemeester en wethouders is er nog steeds niet.

De provincie heeft nu een brief geschreven aan de gemeentebesturen van Boxmeer, Sint Anthonis en Cuijk. Deze drie plaatsen stemden vorig jaar wel in met een advies van onderzoeksbureau Berenschot om samen verder te werken aan één gemeente Land van Cuijk per 1 januari 2023.

De brief moet gezien worden als een aansporing om vaart te zetten achter een grote gemeentelijke herindeling over vijf jaar. De provincie is voorstander van één grote gemeente Land van Cuijk.

Al kiest Brabant er voorlopig voor, zei de provincie eerder in deze krant, om een afwachtende houding aan te nemen en niet nu al de regie over de bestuurlijke toekomst van deze regio over te nemen.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk zegt in de brief, namens het provinciebestuur, de nieuwste vertraging te kunnen begrijpen. Hij verwijst daarbij naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart en ‘alle drukte die daarna ontstaat rondom de coalitie- en collegevorming’.

Het Boxmeerse raadslid Frans van der Zande, die na de raadsverkiezingen tijdelijk voorzitter is van het regieteam van gemeenteraden dat het herindelingsproces begeleidt, zegt dat het nieuwe regieteam nog voor de zomervakantie bij elkaar komt. ,,Dan gaan we ook nieuwe afspraken maken over hoe we verder gaan.”

Van der Zande zegt dat de jongste vertragingen rond het fusieproces vooral toe te schrijven zijn aan de gemeenteraadsverkiezingen. Er speelt niks anders, aldus Van der Zande. ,,Overal zijn er nieuwe gemeenteraden gekozen en nieuwe colleges gevormd. Dit kost ook tijd.”

Daarnaast heeft Cuijk dit voorjaar voor oponthoud gezorgd door nieuw gesteggel in de coalitie over wanneer er besluiten worden genomen over een nieuw plan van aanpak. Liberaal Land van Cuijk is groot voorstander van een snelle, grote gemeentelijke herindeling, terwijl ABC daar niks van wil weten en alleen maar een fusie wil van Cuijk, Grave en Mill.

Grave en Mill en Sint Hubert, de twee gemeenten die niks voelen voor een grote gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk, kunnen zich nog altijd aansluiten aldus de andere drie.

In deze gemeenten blijven ze liever zelfstandig of zijn ze hooguit voor een kleine fusie tussen Cuijk, Grave en Mill. Deze drie gemeenten werken sinds 2014 al ambtelijk samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: