Harde strijd in Grave rond het geitenpaadje

Bewoners en gemeente botsen over

ontsluiting Brede School Oost.

De strijd in Grave over de ontsluiting van de nieuwe Brede School Oost wordt harder. Bewoners van onder andere de Van Steenhuijslaan en de Jan Luijkenstraat zeggen er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat het zogenaamde geitenpaadje wordt gebruikt.

,,Het is in strijd met het bestemmingsplan”, zegt bezwaarmaakster Lenie van Lieshout.

Het paadje moet de verbinding vormen tussen de genoemde straten en het schoolterrein van de Brede School en is bedoeld als fietspad, maar de bewoners zijn bang dat er een verkeerschaos zal ontstaan doordat ouders met auto’s door nabije woonstraten rijden om hun kinderen af te zetten. De bewoners zijn naar de rechter gestapt om de komst van het geitenpaadje te voorkomen. ,,We zijn bang voor een kiss-and-ride-zone in onze straten”, zegt Van Lieshout, die zegt twintig huishoudens te vertegenwoordigen.

Het geitenpaadje speelt in de zoektocht naar oplossingen een cruciale rol. Zonder geitenpaadje hebben maatregelen als het verbreden van de brug in de Stoofweg en een fietspad in de Jan Luijkenstraat geen zin.

Direct na een eerdere rechtszaak, begin maart, gaf toenmalig wethouder Jeroen Joon tot ongenoegen van de bewoners al opdracht om de bomen voor het gewraakte paadje te kappen. ,,Dat geitenpaadje komt er sowieso”, zei Joon destijds. ,,We gaan dat pad voorlopig met klinkers bestraten”, zegt Joons opvolger Ben Peters nu. ,,We wachten niet op een uitspraak van de rechter (over zes weken, HW).” Van Lieshout geeft daarbij aan dat mocht dat gebeuren, dat zij dan een handhavingsverzoek in zal dienen om de aanleg tegen te houden.

De tijd om goede verkeersmaatregelen te treffen voor veilige routes richting de school dringt. Na de zomer, op 20 augustus, wordt het nieuwe gebouw waar de Hartenaas en de Sprankel onderdak krijgen, in gebruik genomen. Voor die tijd zijn volgens wethouder Peters al een aantal maatregelen genomen. Zo zal de toegang voor auto’s vanaf de Estersveldlaan worden verbreed.

Er zullen nog besluiten genomen moeten worden, bijvoorbeeld over het al of niet verbreden van de brug in de Stoofweg en een eventuele nieuwe brug over De Raam. Peters: ,,Maar dat gaat nog minstens een jaar duren voordat het zover is. Als besloten wordt dat die er moeten komen, kunnen de benodigde procedures die minimaal een jaar gaan duren in gang worden gezet.”

Anderhalf jaar geleden is al begonnen met de gesprekken over de toegangswegen naar de school. Maar steeds werden besluiten door de gemeenteraad uitgesteld. Alex van Megen (CDA): ,,In een te laat stadium moeten we nu zien te redden wat er te redden valt. Er stáát een school, daar gáán kinderen heen, hun veiligheid is in het algemeen belang. Het is belangrijk dat wat er had moeten gebeuren alsnog gebeurt. Er moeten oplossingen komen. Niet meer en niet minder.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: