Van Toorenburg toont begrip

Foto-onderschrift: Margriet Siebers-Leurs vertelt in het artikel haar verhaal aan het CDA kamerlid. Met foto in het artikel.
De beelden waren glashelder, en toch duurde het lang voordat de politie in actie kwam na de diefstallen uit het offerblok in de Elisabeth in Grave. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) snapt dat dit niet in goede aarde was gevallen bij het parochiebestuur.

Gisteren was Madeleine Van Toorenburg op werkbezoek in Grave. Ze nam een kijkje bij het offerblok in de dagkapel, dat vorig jaar meerdere keren doelwit was van diefstal.

Het Kamerlid reageerde daarmee op een brandbrief die door het kerkbestuur was gestuurd naar ‘Den Haag’. ,,Het is belangrijk dat er in de regio meer politie komt”, zei Van Toorenburg. ,,Ik heb meegeschreven aan het regeerakkoord en heb er voor kunnen zorgen dat er meer geïnvesteerd wordt in de regio.”

Kamerlid Van Toorenburg toonde vooral begrip voor het gevoel van onveiligheid dat er bij de medewerkers van de kerk in Grave heerst na alle gebeurtenissen.

,,Ik snap wel dat de politie prioriteiten moet stellen. Maar dit is geen kruimeldiefje geweest. Geen gevalletje van vervelend waar niemand fysieke pijn van heeft of waar niemand minder om kan eten. Het gaat hier wel om vertegenwoordiging van de maatschappij dat slachtoffer is. Je moet je veilig kunnen voelen in je eigen kerk”, zei ze nadat ze was bijgepraat over de diefstal door twee mannen.

Oog in Oog

Medewerkers van de kerk hadden meer dan een keer oog in oog gestaan met de mannen die duidelijk herkenbaar op beelden stonden en van wie bekend was dat ze er in een rode auto met Pools kenteken vandoor gingen. ,,Ik heb er slapeloze nachten van gehad”, vertelde een van hen. ,,En ben nog bang als ik de dagkapel in ga.”

Van Toorenburg ageerde fel tegen de nonchalante houding van de politie. ,,De politie moet niet roffelen dat de criminaliteitscijfers dalen terwijl de mensen geen aangifte meer komen doen. Je mag verwachten dat er actie wordt ondernomen.”

Alex van Megen, vicevoorzitter van het parochiebestuur in Grave was blij met de aandacht van Madeleine van Toorenburg. ,,We hebben nu in ieder geval het gevoel dat er naar ons geluisterd wordt, dat we serieus worden genomen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: